Саудівська Аравія запускає процес "нафтоопускання" Росії, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія запускає процес "нафтоопускання" Росії, - експерт

Енергетика
4439
Нещодавня заява міністра нафти Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі про готовність збільшити постачання нафти на світові ринки, якщо проросійські бойовики продовжать дестабілізувати ситуацію в Україні, не стала несподіванкою для експертів галузі.
Про це в своїй статті для ZN.UA пише президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар.
Як відзначає експерт, США і Саудівська Аравія фактом зустрічі президента Барака Обами з королем Абдаллою в кінці березня в принципі послали недвозначний меседж Кремлю, що продовження російського вторгнення в Україну приведе в дію світові “нафтові сили”.
“У Москві визнали це порожніми погрозами, кремлівська пропаганда назвала “дутою змовою”, виходячи з того, що для Саудівської Аравії низькі ціни на нафту неприйнятні не менше ніж для Росії. Мовляв, Росія має “запас міцності”, бюджет на 2014-2016 рр. розрахований, виходячи з цін на нафту Urals нижче $100 за барель – $93, $95 і $95 за барель відповідно (для порівняння – сьогоднішня ціна Urals становить 108,5), а ось Саудівській Аравії доведеться важко за такого рівня цін. Насправді Саудівська Аравія може витримати ціну $80 за барель. А от для Росії це буде вже поза межею”, – зазначив він.
“Оскільки в Кремлі не послухали березневого сигналу з Затоки, тепер заява міністра нафти королівства запускає процес “нафтоопускання” Росії. Однак слід зазначити, що це не буде якийсь лінійний процес, який призведе до зниження ціни до 100 дол. США за барель і волань з “кремлівського телевізора”, що Росія відчуває себе спокійно і комфортно за такого рівня ціни”, – підкреслив Гончар.
За його словами, стартує нелінійний процес. Новина з Сеула, де з візитом перебував міністр нафти Саудівської Аравії – лише перша в ланцюжку подальших дій, на які можна очікувати. Тим більше, що це відбуватиметься на тлі чотирьох глобальних, довгострокових і, в цілому, негативних для російського нафтового експорту тенденцій:
- Загальне уповільнення темпів зростання світового енергоспоживання;
- Зниження частки нафти в структурі світового споживання первинних енергоресурсів;
- Зміна географічної структури глобального нафтового ринку з акцентом у бік азіатського попиту;
- “Революція сланцевої нафти” в Північній Америці.
“Наступним кроком стане обмеження обсягів імпорту російської нафти і нафтопродуктів до Європи через введення квотування, що цілком відповідає європейській практиці. Дефіцит нафти і нафтопродуктів при зменшенні імпорту з Росії Європі не загрожує. Американські компанії готові будуть компенсувати будь-який дефіцит нафтопродуктів, адже американська нафтопереробка стрімко нарощується на тлі збільшення видобутку сланцевої нафти в США і бурхливого зростання обсягів її переробки”, – додав експерт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас