Хто заробить на реверсі газу з Європи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто заробить на реверсі газу з Європи?

Енергетика
2953
У вересні можуть початися реверсні поставки газу зі Словаччини в Україну обсягом близько 22 млн. куб. м на добу. До цього часу, як розраховують в «Нафтогазі», буде завершена технічна й організаційна підготовка таких операцій на словацькій території.
НАК не відкидає домовленостей з «Газпромом», який зараз, по суті, є посередником у пункті передачі газу на українсько-словацькому кордоні – паливо саме російської монополії йде по реверсу з території ЄС на український ринок. У такому випадку обсяг поставок може досягти 30 млрд куб. м на рік (за підсумками 2013-го Україна закупила в Європі 2,132 млрд куб. м). Фактично це покриє потреби українських споживачів в імпортному газі – торік вони склали 28 млрд куб. м.
У «Газпромі» не схвалюють подібний варіант співпраці в інтересах України, хоча він дозволить російській компанії наростити поставки газу в країни Євросоюзу.
Наприклад, при поставках газу з Польщі, які відновилися в квітні, «Нафтогаз» закуповує обсяги палива за контрактом з німецькою RWE. Щоб задовольнити заявку НАК (потужність маршруту – близько 4 млн куб. м на добу, або 1,5 млрд куб. на рік), RWE перепродує їй раніше викуплений за нижчою ціною газ у «Газпрому» і докуповує відсутні обсяги на біржі.
З 1 травня «Нафтогаз» знову став закуповувати газ і в Угорщині. Поки це незначні обсяги – заявка на 1 травня склала всього 22,5 тис. куб. м. Але ця цифра може збільшитися: у серпні-вересні минулого року, коли вже працював угорський реверс, його максимальні щодобові обсяги досягали 9 млн куб. м.
Вартість таких поставок при сформованій ринковій кон’юнктурі становить $370-380 за 1 тис. куб. м, тоді як «Газпром» з квітня встановив для «Нафтогазу» ціну в $485.
При схожих цінових умовах реверс газу НАК здійснювала і минулого року, поставки склали 1,1 млрд куб. м. У 2013-му найбільшими приватними імпортерами газу з території ЄС були: «ДТЕК Трейдинг» Рината Ахметова (560 млн куб. м), «Торговий дім «Київгазенерго», який входить в сферу інтересів Юрія Іванющенка (410 млн куб. м), «Українська нафтогазова компанія» Сергія Курченка (123 млн. куб. м).
Цього року «Нафтогаз» також не є єдиним імпортером газу з Європи. Forbes з’ясував, які українські компанії зараз мають можливість заробити на таких операціях.
За даними «Укртрансгазу», оператора національних магістральних газопроводів, поставки з європейської території, крім «Нафтогазу», в квітні вели сім інших компаній: «ДТЕК Трейдинг», «Торговий дім «Київгазенерго», «Астроінвест», «Амаетон», «Ірида», «Енергокапітал» і «Енергетична нафтогазова компанія».
«ДТЕК Трейдинг»
Компанія управляє енергетичними активами групи «Систем кепітал менеджмент» (СКМ, Донецьк ) Рината Ахметова.
«Торговий дім «Київгазенерго»
Власник – виходець із Донецька Роман Якимащенко, пов’язаний з бізнес-групою Юрія Іванющенка. Заснував низку компаній в інтересах Сергія Дядечка, колишнього віце-президента Родовід Банку.
«Астроінвест»
Трейдер зареєстрований в Зіньківському районі Полтавської області. Власник – компанія Zagoryanska Petroleum BV, Амстердам, Нідерланди, пов’язана з британською нафтогазовою компанією з активами в Україні Cadogan Petroleum.
Основні ліцензії цієї розвідувально-видобувної компанії зосереджені на родовищах Дніпро-Донецького басейну на сході країни. Крім цих ділянок, компанія також працює на заході країни, в Карпатах.
У 2012 році італійська Eni купила у Cadogan 60% в компанії Zagoryanska Petroleum B.V0, яка володіє ліцензією на розробку Загорянського нафтогазового родовища.
Також Eni отримала контрольний пакет компанії «Західгазінвест» (входить в структуру активів Cadogan), яка володіє правом користування надрами на дев’яти ліцензійних ділянках сланцевого газу Львівського басейну, площа яких становить близько 3800 кв. км.
«Енергокапітал»
Компанія зареєстрована в Шевченківському районі Києва, власник – ТОВ «Берег-Сервіс і Ко» з адресою в селі Фонтанка Одеської області.
Підконтрольна одеському бізнесменові Ігорю Учителю, президенту газорозподільної компанії «Одесагаз».
«Ірида»
Компанія зареєстрована в Києві, засновник – житель Черкаської області Сергій Черниш. Основний вид діяльності – торгівля газом через місцеві газорозподільчі мережі. Також ліцензія компанії передбачає посередницьку діяльності при торгівлі металами, рудами, паливом, промисловими хімічними речовинами, оптову та роздрібну торгівлю деревиною, будівельними матеріалами, санітарно-технічним обладнанням.
Учасники ринку пов’язують цього трейдера з екс-міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким, якого МВС оголосило в розшук. Торік він вже займався реверсом газу.
«Амаетон»
Компанія зареєстрована в Голосіївському районі Києва. Засновник – Віталій Делик. Основний вид діяльності – торгівля газом через місцеві трубопроводи. Також ліцензія передбачає посередництво в реалізації палива, металів, оптову торгівлю металами і металевими рудами, водопровідним та опалювальним устаткуванням, будівництво житлових і нежитлових приміщень, торгівлю електроенергією.
За неофіційною інформацією, компанія працює в інтересах Віктора Пінчука.
«Енергетична нафтогазова компанія»
Зареєстрована в Подільському районі Києва для торгівлі газом. Ліцензія передбачає також видобуток газу, надання послуг у сфері нафтовидобутку, оптову торгівлю твердим, рідким, газоподібним паливом, електроенергією, розподілення газу по місцевих трубопровідних мережах.
Засновник – Ірина Онищенко. Невідомо, чи має вона прямий стосунок до народного депутата Олександра Онищенка, який був обраний до парламенту як висуванець від Партії регіонів по округу № 93 у Київській області. Сам Онищенко на уточнююче запитання Forbes відповідати відмовився. У 2012 році він став власником 100% акцій ПрАТ «Пласт», викупивши його у Давида Жванії та Олександра Іоселіані. ПрАТ спеціалізується на розробці газоконденсатних родовищ і займається постачанням газу за нерегульованим тарифом.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас