Дніпропетровщина візьметься за реінтеграцію Донбасу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дніпропетровщина візьметься за реінтеграцію Донбасу

Казна та Політика
1641
Дніпропетровський губернатор Ігор Коломойський пропонує провести найближчим часом з’їзд представників територіальних громад Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Херсонської, Одеської та Миколаївської областей. Як повідомляє нещодавно створений координаційний орган – Міжобласна рада територіальних громад Південного Сходу, з’їзд планується на 11 травня в Дніпропетровську. До участі в з’їзді запрошуються сільські, селищні, міські голови, а також депутати місцевих рад усіх рівнів. На даному форумі йтиметься про захист прав територіальних громад на вільне волевиявлення та можливість змінювати адміністративно-територіальний устрій у межах державних кордонів України. Раніше влада Дніпропетровщини вже повідомляла, що керівництво семи сільрад Донецької області висловило бажання приєднатися до Дніпропетровської області.
Крім того, мета І.Коломойського – створення органу, який зміг би координувати та погоджувати роботу губернаторів Південного Сходу України. «Це буде рада губернаторів Південного Сходу України, до якої входитимуть голови ОДА Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей», – обіцяє І.Коломойський. Зараз перед губернаторами Південного Сходу стоїть головне завдання – забезпечити вибори президента 25 травня у цих областях. Вибори мають бути прозорими, чесними та проходити під контролем іноземних спостерігачів. Як планується, у Ради губернаторів повинен з’явитися робочий орган – Штаб територіальної оборони із центром у Дніпропетровську. У Штабі місцеві власті координуватимуть свої дії з СБУ та МВС, боротимуться з сепаратизмом, диверсантами, протистоятимуть діяльності незаконних структур.
Варто зауважити, що керівництво Дніпропетровської області першим почало створювати блокпости на кордоні з Донецькою областю, формувати підрозділи територіальної оборони – Полк національного захисту та спецбатальйон «Дніпро», які покликані присікти просування диверсійних загонів углиб України. Великий резонанс викликала ініціатива дніпропетровського губернатора І.Коломойського, який пообіцяв платити грошову винагороду за здану на блокпостах вогнепальну зброю, а також захоплених у полон російських диверсантів. Для боротьби із сепаратизмом на Дніпропетровщину був перебазований штаб «Правого сектора» на чолі з Дмитром Ярошем. Проте плани дніпропетровського керівництва на цьому не закінчуються.
Як повідомив заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Святослав Олійник, патріотичні сили найближчим часом мають намір створити на кордоні з Донбасом… Донецько-Дніпровську Січ. Це буде спеціальна територія недалеко від села Слов’янка Межівського району Дніпропетровської області, яке розташоване приблизно за сто кілометрів від Донецька. За словами С.Олійника, цю ініціативу вже підтримали місцеві фермери, а також Дніпропетровська і Донецька облдержадміністрації.
Січ складатиметься з трьох секторів, загальна площа яких налічуватиме майже 10 гектарів. Перший сектор – постійно діючий концертний майданчик. Тут же відбуватимуться традиційні українські розваги й атракціони. Сцену для виступів передбачається перевезти з київського Майдану. Другий сектор Січі – це постійно діюча ярмаркова територія. Третя зона має бути наметовим містечком, куди запросять переїхати у тому числі й мешканців київського Майдану. Для зручності донеччан із сусідніх міст курсуватимуть автобуси за пільговими цінами. У планах організаторів Січі – створення культурного, комерційного та соціального середовища, яке сприятиме реінтеграції донеччан у загальноукраїнський культурний простір. Січ проектується як майданчик для культурного діалогу представників Донецької області з жителями всієї України і як противага агресивній політиці Росії, яка робить ставку на інформаційні маніпуляції та насильство. С.Олійник наголошує, що місце розташування Січі має особливе символічне значення – назва села Слов’янка схоже на назву міста Слов’янськ, звідки почалася сепаратистська змова.
Владислав Романов, політолог, депутат Дніпропетровської обласної ради:
– Думаю, що в нинішній ситуації ідея організації Донецько-Дніпровської Січі – цілком нормальна, якою б екстравагантною вона, на перший погляд, не здавалася. Ми бачимо, що в Донбасі, з одного боку, діють нечисленні озброєні загони сепаратистів, які складаються з представників люмпенізованих шарів, з іншого боку, там проживають мільйони наших співгромадян, які просто хочуть нормального мирного життя. При цьому вони не зовсім розуміють різницю між децентралізацією та федералізацією, чим і користуються сепаратисти, а також російські спецслужби, які стоять за їхніми спинами. Можна не сумніватися, що подальший розвиток подій може призвести лише до того, що владу в Донбасі остаточно захопить місцевий криміналітет, а населення нічого не виграє. Тому поки не пізно необхідно розгортати роз’яснювальну роботу, вступати в діалог із місцевою владою та економічно активними групами населення Донбасу. Це те, чим не займається нинішнє керівництво України. Складається таке враження, що вони просто не вміють або бояться говорити з людьми, всіляко уникають прямого спілкування. У самому керівництві держави спостерігаються панічні настрої на кшталт «все пропало». Натомість керівництво Дніпропетровської облдержадміністрації не боїться йти на сміливий експеримент. Вважаю, що в нинішніх нелегких умовах будь-який проект, направлений на збереження політичної, економічної, культурної цілісності України, несе в собі позитивний і творчий заряд. Необхідно скликати з’їзд, де можна обговорити всі аспекти майбутнього устрою України та які повноваження і ресурси максимально потрібно передати на місця. Нехай місцеві власті та громада вирішують, як ефективніше використовувати грошові ресурси. Їхні представники повинні самі вирішити, які повноваження їм вигідно брати на себе, а що залишити державі. Але для цього потрібно з чогось почати, а не сидіти, склавши руки. Якщо на межі двох найбільших областей України почне діяти майданчик для всесторонніх контактів, то це потрібно підтримати і докласти зусиль, щоб зробити життєздатною таку ідею.
Вадим Рижков
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас