НАБУ пропонує послабити або скасувати обмеження на зняття з рахунків готівкової валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ пропонує послабити або скасувати обмеження на зняття з рахунків готівкової валюти

Казна та Політика
2205
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) вважає за доцільне послабити обмеження на зняття готівкової валюти з банківських рахунків або скасувати їх. Про це йдеться в повідомленні прес-служби асоціації.
В асоціації нагадують, що 1 травня 2014 р. закінчується термін дії норми, встановленої НБУ, згідно з якою банки зобов’язані обмежувати видачу готівкових коштів в іноземній валюті з поточних і депозитних рахунків клієнтів у межах 15 тис. грн на добу на одного клієнта.
НАБУ вважає, що окрім політичної нестабільності і девальвації грошової одиниці України, одним з головних чинників відтоку депозитів фізичних осіб є психологічний фактор. Адміністративні обмеження на зняття готівки не тільки суперечать чинному законодавству України, а й викликають посилення негативних настроїв населення щодо стабільності банківської системи”, – йдеться в листі НАБУ до регулятора.
Останнім часом експерти відзначають сповільнення відтоку депозитів фізичних осіб. На думку НАБУ, для посилення цієї тенденції населення повинно отримати позитивний сигнал від банківської системи щодо стабілізації ситуації.
Таким сигналом, на думку НАБУ, може бути скасування з 1 травня 2014 р. вимоги щодо обмеження видачі готівкових коштів в іноземній валюті з поточних і депозитних рахунків, або збільшення суми видачі до 50 тис. – 150 тис. грн на добу на одного клієнта. Крім того, в асоціації вважають, що обмеження не повинні поширюватися на вклади фізичних осіб, які були відкриті після 1 квітня 2014 р.
Серед іншого, НАБУ повторно попросила регулятора відновити дію норми, згідно з якою було встановлено нульову ставку резервування за договорами про залучення банками коштів в іноземній валюті від нерезидентів на термін до 183 календарних днів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас