Львівська область стала найпривабливішою для інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Львівська область стала найпривабливішою для інвесторів

Казна та Політика
477
Львівська область посіла перше місце в рейтингу інвестиційної привабливості регіонів України, який склав Київський міжнародний інститут соціології спільно з Інститутом економічних досліджень на замовлення Держінвестпроекту.
За звітом, високий результат регіону сформували так звані “м’які чинники”. Зберігаються відносно позитивні оцінки бізнес-клімату в регіоні і відносно оптимістичні ділові очікування. Це можна пояснити диверсифікованою структурою економіки в умовах загального уповільнення економічного зростання. Водночас значно покращилися оцінки взаємодії підприємств з місцевою владою.
На думку Ганни Дерев’янко, виконавчого директора Європейської бізнес асоціації, Львів заслужено посідає своє місце: “звичайно, Львів виділяється. Бізнес там знає і захищає свої права, він більше налаштований на конструктивну співпрацю з місцевою владою, а влада, у свою чергу, реагує на потреби бізнесу”.
До трійки лідерів потрапили також Івано-Франківська й Одеська області. При цьому, якщо Львів і минулого року був серед лідерів (друге місце), то Івано-Франківськ піднявся на друге місце з 15-го, показавши найкращий прогрес.
Вражаючу негативну динаміку показала Донецька область, яка в 2013 році посідала в рейтингу третє місце, а в 2014 скотилася на 22-е. Автономна республіка Крим, яка посідала шосту позицію торік виявилася найгіршою з точки зору інвестиційної привабливості. Серед аутсайдерів рейтингу опинилися так само Херсонська (25 місце) і Чернівецька (26-е) області.
Місто Київ незначно погіршило свої результати – з четвертого місця столиця цього року перемістилася на п’яте.
Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень, зазначив – попри уявний взаємозв’язок, дослідження не враховує події останніх місяців: “ми складали рейтинг “до того як”, тому він спирається виключно на соціально-економічні фактори інвестпривабливості, політичної складової шукати в результатах не варто”.
Так, останнє місце Криму пов’язано з об’єктивними показниками – з інвесткліматом і способом адміністративного управління на півострові, за словами Бураковського, і до цього були проблеми, а цього року вони посилилися. Так, 27 місце регіон посів за факторами “адміністративні процедури” і “ефективність держорганів”, 26-е – за факторами “дотримання прав власності” і “корупція”.
В цілому, порівняно з минулим роком, можна говорити про помітне зміщення центру привабливості для інвестицій і ведення бізнесу зі Сходу на Захід України.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас