НБУ констатує в першому кварталі скорочення ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ констатує в першому кварталі скорочення ВВП

Казна та Політика
723
ВВП України в першому кварталі 2014 року скоротився на 1%. Про це заявив радник глави НБУ Валерій Литвицький.
Зокрема, як заявив В.Литвицький, “у першому кварталі економіка увійшла в рецесію. Поки технічну (три місяці). ВВП скоротився, за моїми оцінками, до 1%”.
Він вважає, що існує перспектива переходу до повної рецесії в другому кварталі цього року, яка може завершитися в третьому кварталі, а в четвертому – можливе початкове зростання економіки. При цьому В.Литвицький прогнозує спад економіки за підсумками року в цілому, не уточнюючи показник спаду. “За підсумками року, вперше з 2009 року буде мати спад ВВП”, – додав він.
В.Литвицький заявив, що хоча в минулому цінова та курсова стабільність була збережена, але в результаті відбувся “зажим” економіки, який виявився надалі небезпечним для збереження фінансової стабільності.
“Розплата прийшла в Україну в 2014 році. Вона зачепила курс, ціни, ліквідність. Тобто сьогоднішній вимушений перехід до більшої “свободи” руху курсу – це реакція на його попередню квазіфіксацію. А інфляція переважно спровокована девальвацією, частково наворочена податками, спадом і, нарешті, “накаркана” балакунами”, – сказав В.Литвицький, і зазначив, що зважені, небезпечні і передчасні заяви щодо обмінного курсу, цін, економічної активності накручують негативні очікування ринку.
За словами В.Литвицького, зараз готуються заходи щодо зниження інфляції, орієнтовані на посилення монетарної політики, проте їх ефективність залежатиме від успішного вирішення бюджетних проблем.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас