ЄС і енергетичний колапс: нова загроза - Алжир — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС і енергетичний колапс: нова загроза - Алжир

Енергетика
1034
Інвестори зараз звертають особливу увагу на відносини Москви і Києва, оскільки на Заході бачать ризики, пов’язані зі стабільністю поставок газу до Європи. Але енергетичній безпеці Європи загрожує не тільки ситуація в Україні, під загрозою поставки з Алжиру.
Алжир є четвертим за величиною постачальником природного газу до Європи і дев’ятим найбільшим виробником газу у світі. Але останнім часом в країні сильно виросла соціальна напруга, особливо зростає невдоволення владою серед молоді.
Молоді алжирці, що становлять більшість населення цієї країни, що входить до ОПЕК, фактично пропустили Арабську весну 2011-2012 рр., але закликають до змін на тлі сильного зростання безробіття та переобрання 77-річного Абделя Азіза Бутефліка на четвертий президентський термін.
“Я знаю, що після випуску буду шукати роботу не менше двох років, – каже один зі студентів алжирського коледжу, який закінчить його в 2016 р. – Ми вже досить терпіли від цього уряду, ми хочемо змін”.
Кількість безробітних серед молоді сягає 25%. При цьому самі студенти отримують стипендію в розмірі 4 тис. алжирських динарів (близько $50) раз на три місяці, але цих коштів, звичайно ж, не вистачає.
Бутефліка переміг, незважаючи на широке обговорення питання про його стан здоров’я, оскільки минулого року він переніс інсульт. Опозиція назвала минулі вибори шахрайством.
На знак протесту багато алжирців вийшли на вулиці, але були розігнані поліцією, тому протест перемістився в Twitter.
Один з опозиційних політиків зазначає, що нинішня влада не в змозі реформувати і диверсифікувати економіку Алжиру.
Економіка країни, яка зростає приблизно на 3% щороку, повністю залежить від нафтової і газової промисловості. Нафтогазовий експорт становить 98% від загального обсягу, але зниження запасів і збільшення внутрішнього споживання становлять серйозну загрозу для економіки Алжиру.
У 2011 р. Алжир добув 2,9 трлн кубічних футів природного газу, велика частина газу експортується до ЄС. Найбільшим споживачем алжирського газу є Італія, на частку якої припадає 62%, а Франція – найбільший споживач зрідженого природного газу з показником в 34%.
У Європі Алжир сприймається як джерело вирішення проблеми з високою залежністю від російського газу. Міністр закордонних справ Іспанії навіть відвідав Алжир в цьому місяці для переговорів щодо збільшення обсягів експорту газу.
Інвесторам не потрібно далеко ходити за прикладом того, як можуть бути поставки газу повністю припинені у разі загострення соціальної обстановки в країні.
“Ми вже бачили на прикладі Лівії, як був припинений експорт СПГ. Така ж ситуація може статися в Алжирі”, – сказав старший аналітик Energy Intelligence Картік Мішра. Але він зазначив, що вплив кризи в Алжирі на Європу буде не таким сильним порівняно з припиненням поставок з Росії.
Ще одним фактором, який може дестабілізувати Алжир, є ймовірність смерті Бутефліки в найближчі роки, і це може привести до масових заворушень, аж до збройних зіткнень.
Крім цього, існує терористична загроза. Торік “Аль-Каїда” напала на газовий центр країни, а 20 квітня бойовики вбили 11 алжирських солдатів. Нагадаємо, що в 1990-і рр. в країні пройшла громадянська війна, під час якої загинули десятки тисяч людей.
Через атаки терористів на енергетичні об’єкти можуть виникнути перебої з експортними поставками, та й саме положення цих секторів не вселяє оптимізму, наприклад прямі іноземні інвестиції практично відсутні.
Владі Алжиру вдалося обійти наслідки Арабської весни, використовуючи нафтогазові доходи для компенсації зростання цін на продукти харчування, але ці кошти вже закінчуються. Рано чи пізно уряду доведеться скасувати всі субсидії. І в разі їх скорочення якість життя населення різко впаде, і це швидко збільшить соціальну напруженість.
Спогади про нещодавню громадянську війну змушують більшість дорослих алжирців підтримувати чинного президента, оскільки вони сподіваються на те, що він зможе забезпечити мир, але молоді люди не пам’ятають усі жахи війни 90-х рр.
Деякі представники молоді Алжиру кажуть, що потрібен будь-який тригер для початку масових заворушень, і революція може відбутися найближчим часом.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас