Що встигло нове керівництво Міндоходів зробити за місяць: вся правда з перших вуст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що встигло нове керівництво Міндоходів зробити за місяць: вся правда з перших вуст

Казна та Політика
4129
Нове керівництво Міністерства доходів і зборів України, вступаючи у свої повноваження, обіцяло стабілізувати надходження платежів до бюджету та зруйнувати корупційні схеми з розкрадання податку на додану вартість. За минулий рік через ці схеми український бюджет недоотримав 50-70 млрд. грн. податків. Чи встигли чогось досягти нові очільники за перший місяць своєї роботи?
Нові обличчя – старі проблеми
За січень-лютий надходження у держбюджеті упали до 60% і більше. “Уряд нам поставив основне завдання – стабілізувати податкові надходження. Коли ми прийшли, мало що працювало. Країна знаходилася в хаосі, відомство було без керівництва, тотальна корупція, саботаж, блокування роботи. За два тижні березня ми швидко мобілізувались, досягнули виконання бюджету, березень до березня минулого року на рівні 100,2%, не зважаючи на складну ситуацію. У квітні ми намагаємося не збавляти темп. По деяких податках ми набираємо темп швидше, ніж очікували, по деяким – відстаємо”, – розповів перший заступник Міністра доходів і зборів України Ігор Білоус під час брифінгу в Кабміні.
За його словами, головних проблем зараз три: необхідність кадрових змін, скорочення товарообігу та боротьба з податковими схемами мінімізації податку на додану вартість.
“Є проблема саботажу на місцях. Нам якомога швидше потрібні кадрові зміни на місцях в системі. А система велика – 60 тис. людей. Для цього потрібно визначитися зі статусом міністерства, тобто куди воно перейде і яким чином буде розділене. Другий пункт – країна і далі знаходиться у стані фактично війни. У березні у нас була кримська ситуація, тепер – східна. На додаток, у нас є політична нестабільність в країні. Все це практично призвело до спаду ділової активності і до зниження споживчого попиту. Падають витрати, люди менше тратять, складають гроші під матрац. Товарообіг значно скоротився, якщо дивитись місяць до місяця”, – пояснив Білоус.
Зменшення обсягів ввезення товарів дійсно спостерігається, підтвердив заступник міністра доходів і зборів України Віталій Науменко. Порівняно з квітнем минулого року обсяг ввезення товарів по вазі упав на 11,1%. По рівню двох кварталів, 2013 і 2014 року, падіння склало 8,7%.
“Ми робимо усе від нас залежне, аби дисциплінізувати людей на місцях і забезпечити нормальну роботу відомства. Наповнювати зараз бюджет вдається не за рахунок тиску на бізнес. Хоча і такі речі теж відбувається, ми намагаємось якомога швидше поміняти систему. Головним нашим резервом є боротьба з тіньовим бізнесом”, – додав Білоус. Об’єми мінімізації податку на додану вартість чи тіньового обігу в податковій сфері досягли захмарних висот – це більше ніж 280 млрд. грн. (50-70 млрд. грн. податків).
Чи йдуть податки з проблемного Донецького регіону?
А ось питання надходження податків із Донецької області заступник міністра доходів і зборів Ігор Білоус обговорювати відмовився. “Донецьк є і буде територією України. Ніякого обговорення не може бути, що хтось кудись платить податки окрім податкової системи України. Про це взагалі не може бути мови. Це чиста провокація”, – заявив він.
Податкові стягнення з Донецької області становлять 9% від зведеного бюджету. В 2013 році Донецька область згенерувала 9,1% до бюджету, що становить майже 27 млрд. За перший квартал 2014 рокуця сума склала 6,3 млрд.
“Це суттєві цифри, Донецьк – дуже важливий регіон. Мови не може бути про якесь відділення. Навіть не хочеться це обговорювати. Ми робимо все можливе, аби там, де зараз стріляють, не зруйнували наші інспекції. І якщо є якісь погрози до місцевого бізнесу щодо стягнення податків – то це чистої води рекет”, – підсумував Білоус.
Зараз на Донеччині продовжується конфлікт із сепаратистами, які за минулі дві доби захопили у полон щонайменше трьох осіб. Раніше бойовики захопили низку адміністративних будівель та управлінь міліції на Донеччині: у Слов’янську, Горлівці, Маріуполі, Харцизьку, Краматорську, Макіївці та Єнакієвому.
Тепер же підприємцям у Донецьку невідомі приносять “маніфести” самопроголошеної Донецької народної республіки з вимогою платити “податки” – з кожної торгової точки 20 доларів на тиждень. “Згідно з Постановою відрахування до народного бюджету Донецької Республіки з кожної торгової точки у вигляді єдиного податку мають складати 20 доларів США на тиждень. Щотижня в звітний день (п’ятницю) представник торгової точки зобов’язаний здати в каб. 615 штабу донецької народної республіки готівкові кошти у зазначеному розмірі”, – говориться у маніфесті.
За несплату цього податку підприємців будуть карати конфіскацією усього товару в цій точці в день, що йде за звітним (у суботу).
Найближчі цілі
У Міністерстві планують провести зміни у адмініструванні стягування податків. Система має бути простішою і мінімізувати людський фактор, вважають у відомстві. “У нас будуть певні пропозиції, ми готуємо документ для розмови з НБУ, іншими органами. Зміни в адмініструванні ПДВ мають полягати у виключенні людського фактору: наш вплив має бути мінімізований і, таким чином, бізнес зможе працювати набагато легше», – переконаний перший заступник міністра.
Також міністерство розглядає можливість податкової амністії щодо стягнення ПДВ за минулі періоди. “Ми думаємо про елемент певного податкового компромісу щодо питань минулих періодів. Ми готуємо певні пропозиції, зараз вони на розгляді в уряді. Якщо нам дадуть “зелену дорогу” ми вам про це розкажемо”, – сказав Білоус. Фактично це означає, що платникам податків, які прострочили виплати, дадуть можливість їх сплатити на певних умовах.
Не відмовляються податківці і від обіцянки скоротити кількість податків. Як відомо, Кабінет міністрів підтримує перегляд Податкового кодексу з скороченням в ньому числа податків до восьми. “Але кожна реформа має бути обдумана і пропрацьована в діалозі з бізнесом”, – наголосив Білоус. Тому швидкого втілення цієї реформи очікувати не варто.
Курей по осені рахують, тому об’єктивно оцінювати ефективність нового керівництва Міністерства доходів і зборів України за лише 30 днів роботи важко. І що вважати кінцевою точкою звітності, коли настане пора цих самих курей рахувати? Адже після президентських виборів у Міндоходів може прийти новий міністр – і акценти в роботі відомства змістяться.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас