Агресія Росії проти України зміцнила рішучість США посилити НАТО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Агресія Росії проти України зміцнила рішучість США посилити НАТО

Світ
711
Вживаються заходи, покликані запевнити союзників у Центральній та Східній Європі в тому, що вони можуть розраховувати на підтримку з боку США. Україні ж буде надана додаткова “нелетальна” військова допомога.
Про це заявив міністр оборони США Чак Хейгел після зустрічі в Пентагоні зі своїм польським колегою Томашем Симоняком.
Хейгел зазначив, що НАТО переживає зараз найважливіший момент, і висловив стурбованість “триваючої активністю Росії, що дестабілізує ситуацію” на сході України: “Дії Росії за останні два місяці, є не просто безвідповідальними і такими, що порушують територіальну цілісність і суверенітет суверенної держави. Вони є загрозливо безвідповідальними”.
Хейгел також повідомив, що вживаються заходи, покликані запевнити союзників у Центральній та Східній Європі в тому, що вони можуть розраховувати на підтримку з боку США: “Ці заходи вживаються не для того, щоб спровокувати Росію або погрожувати їй, а для того, щоб продемонструвати прихильність НАТО принципам колективної оборони”.
США вже направили до Польщі ще 12 винищувачів F-16. Ймовірно, вони перебуватимуть там до кінця року. Крім того, в четвер керівництво військово-морського командування НАТО повідомило про те, що в Балтійське море направлено чотири мінних тральщики і корабель підтримки. Кораблі надані військово-морськими силами Норвегії, Нідерландів, Бельгії та Естонії. Керівництво НАТО також чітко дало зрозуміти, що має намір утримуватися від військового втручання в ситуацію в Україні, що не входить до альянсу.
Хейгел оголосив про намір США надати Україні додаткову “нелетальну” військову допомогу, в тому числі направивши до країни медикаменти, військові каски, матраци і водоочисні установки. Незважаючи на прохання про надання військової допомоги інших видів, адміністрація Обами досі надавала Україні фінансову допомогу, продовжуючи чинити дипломатичний тиск на Росію.
Польща, що є членом НАТО, також стурбована діями Росії і веде переговори з американцями про модернізацію своїх збройних сил.
Як заявив міністр оборони Польщі, те, про що він дізнався, дає надію: “Ми хочемо, щоб Польща максимально тісно співпрацювала з Заходом, з НАТО і з Сполученими Штатами, і це єдиний спосіб гарантувати нашу безпеку”.
Висловивши сподівання про те, що переговори зможуть сприяти розрядці напруженості, Хейгел не став виключати ймовірність того, що Росія зможе спробувати повернути собі частину території і відновити вплив, втрачений після розвалу Радянського Союзу, заявивши, що, “знаючи про те, що відбувалося в минулому, не слід виключати вірогідність будь-якого розвитку ситуації”.
За матеріалами:
Голос Америки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас