Економіці Росії загрожує рецесія - Moody's — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіці Росії загрожує рецесія - Moody's

Світ
1643
Російським банкам доведеться пристосовуватися до більш високого рівня кредитного ризику, підвищення конкуренції за залучення кредитоспроможних позичальників і зниження прибутковості.
Якість активів і прибутковість російських банків знизяться внаслідок ймовірного настання рецесії в російській економіці в поточному році, йдеться в опублікованому звіті міжнародного рейтингового агентства Moody’s, пише в четвер, 17 квітня, Інтерфакс.
Ще в березні агентство Moody’s вказувало, що в поточному році російський ВВП може скоротитися приблизно на 1%, оскільки волатильність фінансових ринків, що спостерігається останнім часом, посилює сповільнення темпів економічного зростання, що почалося в 2011 році.
Звіт Moody’s вказує, що в 2014 році агентство очікує зниження темпів зростання кредитування приблизно до 10%. У 2013 році зростання кредитування досягало 17%, в 2011-2012 роках – 20-30%.
У свою чергу, сповільнення зростання може виявити слабкі місця в критеріях і практиці кредитування, що застосовувалися раніше окремими банками. Кредитним портфелям банків, що демонстрували в останні роки найшвидші темпи зростання, властива підвищена невизначеність якості активів, тому такі банки особливо чутливі до погіршення макроекономічного сценарію, зазначає Moody’s.
Якщо дивитися по окремих сегментах, то споживчі кредити та кредити, видані підприємствам малого та середнього бізнесу, знаходяться в зоні найбільшого ризику.
Однак, на думку агентства Moody’s, зниження прибутковості корпоративних позичальників і сповільнення зростання доходів приватних осіб, а також підвищення процентних ставок по деяких видах кредитів спричинять погіршення якості активів у всіх сегментах кредитування. Крім того, збільшення резервів на можливі втрати по позиках призведе до зниження прибутковості банків.
Російським банкам доведеться пристосовуватися до нових умов роботи, які будуть характеризуватися більш високим рівнем кредитного ризику, підвищенням конкуренції за залучення найбільш кредитоспроможних позичальників і зниженням прибутковості, вважають аналітики.
Moody’s вважає, що нові умови дадуть переваги великим державним банкам і створять стимули для подальшої консолідації банківського сектора, особливо в сегменті великих приватних банків.
Раніше аналітики агентства заявляли, що в Україні різко зріс ризик дефолту.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас