Рейтинг Путіна наблизився до пікових значень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг Путіна наблизився до пікових значень

Світ
2065
Напередодні сьогоднішньої “Прямої лінії з Володимиром Путіним” у президента зафіксований рейтинг, близький до пікових значень за всю історію вимірювань, свідчить опитування Левада-центру. Усе більше росіян говорять, що вони ставляться до нього з симпатією, все більше йому довіряють. Але сплеск патріотизму довго не триватиме, попереджає експерт.
Протягом останнього року рівень довіри до Путіна різко виріс. Повністю або скоріше довіряють Путіну 71% росіян за лише 20% тих, хто в тій або іншій мірі йому не довіряють. Ще рік тому кількість тих, хто довіряють сягала 57%, в ​​той час як про недовіру говорили 35%.
Володимир Путін симпатичний росіянам – саме така відповідь на запитання про ставлення до нього лідирує в недавньому опитуванні Левада-центру (31%). Рік тому цей варіант поступався відповідям “не можу сказати про нього нічого поганого” ​​(зараз 29%) і “нейтральне, байдуже” (15%). У березні 2013р. найпопулярнішим варіантом був “нічого поганого” (30%), нейтрально про Путіна відгукувалися 22% росіян, а про симпатії говорили 18%. Тих, хто відноситься до Путіна з антипатією, за рік стало менше – всього 2%. Торік це почуття відчував кожен двадцятий (5%).
Зростання рейтингу Путіна пов’язане з приєднанням Криму, констатує заступник директора Левада-центру Олексій Гражданкін. Він нагадує, що попередній пік, поки що не досягнутий через важку ситуацію в економіці, був зафіксований в серпні 2008р. (перевищував 80%) після конфлікту з Грузією. Зростання довіри сталося саме в останні місяці, свідчать раніше опубліковані Левада-центром дані: якщо в лютому 36% респондентів називали Путіна серед політиків, яким вони найбільше довіряють, то в березні таких виявилося вже 51%.
Наскільки довгострокове зростання рейтингу, Гражданкін оцінити утруднюється – за його словами, це залежатиме від розвитку подій в Україні і в економіці Росії. На думку політолога Михайла Виноградова, російській владі поки “до кінця не ясно, чи є необхідність утримувати надвисокі показники рейтингу у міжвиборчий період або має сенс не намагатися зафіксувати їх на нинішньому рекордному рівні”. Якщо зростання пов’язане з патріотичним емоційним сплеском, то таке зазвичай триває декілька тижнів (як це було з антиамериканськими хвилями після Сербії чи Іраку), але якщо у влади є стратегія довгострокового утримування високого рейтингу, то суспільству можуть бути запропоновані нові ходи, говорить Виноградов.
Кримський успіх помітний і за кількістю респондентів, що відповідають “підтримую його зовнішню політику” на питання про те, що їх приваблює у Володимирі Путіні (18% при всього 8% у березні 2013р.), вказує Гражданкін. Збільшилася і кількість тих, хто говорить про те, що Путін – досвідчений політик (36%, минулого року – 30%), енергійний, рішучий і вольовий чоловік (32%, минулого року – 28%). Також за рік значно зросла кількість тих, кого в Путіні привертає його здатність до компромісів і об’єднання політичних сил (11%, роком раніше – 6%). Серед негативних рис, які не подобаються росіянам в Путіні, найбільш популярні варіанти відповідей про його зв’язки з великим капіталом (19%, роком раніше – 17%) і корумпованими політиками (18%, роком раніше – 16%).
Ці відповіді – наслідок тих заходів, які влада вживає в моменти економічних труднощів, пояснює Гражданкін: великі корпорації і держбанки отримують значну фінансову допомогу, в той час як підтримка населення менша.
В цілому кількість тих, хто не бачить у Путіна негативних рис, за рік зросла з 41 до 49%: думки про те, що дії Путіна спрямовані лише на підвищення його популярності або він не справляється з керівництвом країною, за рік стали менш затребувані (6% і 4% при 12% для обох варіантів в березні 2013р.)
Хоча сьогоднішня пряма лінія і продемонструє останні досягнення та успіхи влади, Путін не постане перед суспільством в оновленому образі, оскільки його імідж пов’язаний зі стабільністю, міркує політолог Олексій Макаркін. Населення задоволене, але Путіну потрібно буде заспокоїти тих, хто побоюється санкцій, зокрема підприємницька спільнота, особливо тих, хто працює з іноземними компаніями. Крім того, суспільство не хоче конфлікту з Україною, і президент може показати, що Україна нам не ворог, на відміну від “фашистської хунти”, вважає Макаркін. Аудиторія прямої лінії обмежена, її дивляться або стійкі прихильники, або фахівці і чиновники, нагадує Виноградов.
Опитування проведене 21-24 березня, вибірка – 1603 людини з 45 регіонів, статпохибка не перевищує 3,4%.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас