Стали відомі плани Кабміну з реформування економіки: цікаві деталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стали відомі плани Кабміну з реформування економіки: цікаві деталі

Казна та Політика
7515
Кабмін уже розпочав роботу з формування державного бюджету на 2015-2017 роки, при цьому найбільша увага приділяється перспективам на наступний рік. Так, вдалося ознайомитися з Проектом прогнозу розвитку української економіки на 2015 рік, підготовленим профільним міністерством.
Прогноз містить у собі два сценарії – базовий і цільовий. Базовий сценарій передбачає найбільш ймовірний розвиток економічної ситуації, а цільовий – орієнтований на більш оптимістичні перспективи.
У документі наголошується, що формування кожного зі сценаріїв враховує вплив як зовнішніх, так і внутрішніх політичних та економічних факторів. Серед зовнішніх факторів основна роль відведена Європейському Союзу, а в якості інструментарію визначена Угода про асоціацію України та ЄС.
Частина сценарію, яка охоплює внутрішні фактори, значно ширша. Так, наступні кілька років в Кабміні планують знизити податкове навантаження: з 2016 року податок на прибуток може становити 17%, а з 2017 року – 16%, а ставку з ПДВ з 2016 року в міністерстві планують зменшити до 17%.
Крім того, Мінекономіки, з метою зниження ризиків, пропонує Мінфіну, зокрема, відмовитися від випуску держоблігацій внутрішньої позики, номінованих в іноземній валюті. Також у відомстві Павла Шеремети пропонують збільшити питому вагу більш “довгих” боргових інструментів.
Реалізація боргової політики тісно пов’язана з валютним курсом. У Проекті прогнозу передбачено встановлення офіційного курсу гривні до долара США на підставі котирування на міжбанківському ринку і в коридорі +/-5%.
При цьому, з метою здешевлення кредитних ресурсів і стимулювання економіки, запропоновано знизити ставку рефінансування НБУ до рівня 4-5%, а маржу для комерційних банків обмежити трьома відсотками.
Основною метою соціальної політики є досягнення встановленого рівня прожиткового мінімуму до його фактичного значення. Водночас, у 2015 році передбачається зниження рівня оподаткування фонду оплати праці, що в кінцевому підсумку дозволить зменшити тіньову складову при виплаті зарплати.
За поточним сценарієм щороку в державному бюджеті буде передбачено фінансування витрат розвитку, обсяг яких може становити не менше 4% від ВВП, а за цільовим сценарієм – не менше 5% від ВВП. При цьому термін окупності проектів розвитку не повинен перевищувати 7 років.
Обидва сценарії розвитку економіки припускають ініціювання не менше 5-6 нових проектів, які профінансують Міжнародні фінансові організації. Влада декларує, що вибірка коштів за цими проектами буде високою.
Отримує перспективу виконання плану приватизації за рахунок продажу підприємств з постачання енергоносіїв та тепло-генеруючих підприємств, що, відповідно, може зменшити дефіцит державного бюджету. До речі, з планом міністерства, дефіцит держбюджету може бути скорочений з 4,5% від ВВП в 2014 році, до 2,5% в 2016 році і до 2,0% від ВВП – в 2017 році.
Тарифна політика буде зорієнтована на приведення цін до економічно обгрунтованого рівня, а також на ліквідацію перехресного субсидування і збільшення в ціні інноваційної складової.
Економіка України за прогнозами уряду почне своє зростання вже в 2015 році. Цього року уряд планує провести болючі реформи для подолання кризи.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас