Хвиля скорочень в Україні: хто в зоні ризику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хвиля скорочень в Україні: хто в зоні ризику

Особисті фінанси
1499
Економічна нестабільність продовжує позначатися на житті простих українців. Слідом за різким зростанням курсу долара (вчора «зелений» пробив позначку 13,4 грн/$. – Авт.) погіршилася ситуація і на ринку праці. Роботодавці визнають: через фінансові проблеми змушені скорочувати персонал і урізати зарплати. Офіційно рівень безробіття поки що не збільшився (за даними Держстату, 1,9% у січні і лютому. – Авт.), оскільки звільнення тільки розпочалися і статистику ще не підбивали. Але експерти не виключають: коли цифри з’являться, рівень безробіття в країні може виявитися вищий.
ТОРГІВЛЯ І ПОСЛУГИ «Скорочують точково. Під удар потрапляють співробітники банків, ресторанів, готелів, магазинів. І це зрозуміло – сьогодні люди все менше грошей витрачають на індустрію розваг і купівлю товарів. Та й послугами банків користуються все менше людей», – розповіла аналітик кадрового порталу hh.ua Уляна Ходорівська. Банкіри неофіційно зізнаються, що звільняють співробітників: «У банків зараз проблеми: депозити забирають, брати кредити клієнти не бажають. Тому доводиться навіть закривати відділення. Швидше за все, основні скорочення торкнуться великих банків, адже у них роздуті штати», – розповів нам керівник кредитного департаменту одного з великих банків.
Готельєри та ресторатори звільняють працівників через збитковість бізнесу. «Проблеми почалися від початку року. Завантаження готелів зараз – не більше 20%, а середній чек в ресторанах впав на 30%. Тому роботодавці скорочують кухарів, покоївок, прибиральниць», – говорить директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. У першу чергу в зоні ризику – працівники ресторанів і готелів середнього цінового сегмента, адже у великих компаніях, як правило, тримаються за персонал і готові терпіти збитки до півроку – сподіваючись, що економіка стабілізується.
КРЕАТИВ НЕ В ПОШАНІ. За словами експертів, ризикують також фахівці з досвідом роботи близько року, наукові та творчі працівники (маркетологи, копірайтери). «Конкуренція на ринку праці зростає. На одну вакансію відгукуються чотири здобувача, хоча ще рік тому було лише двоє. Середній період пошуку роботи збільшився до півроку: раніше роботу знаходили за 2-4 місяці», – зазначає Уляна Ходорівська. Від звільнень постраждають і деякі чиновники. Нагадаємо, уряд оголосив про скорочення держапарату. Щоправда, неофіційно в міністерствах кажуть: в першу чергу приберуть вакансії – «пустушки» – коли посада є, а людину не найняли. «Ну а якщо кого і звільнять, то чиновники зможуть знайти роботу в своїх колах», – упевнений президент Украналітцентра Олександр Охріменко.
ВЧИМОСЯ. «За підсумками 2013-го реальне безробіття в Україні становило 7-8%. Але якщо економічна ситуація не покращиться, влітку реальне безробіття може зрости до 20%», – прогнозує Охріменко. Однак більшість експертів все ж сподіваються, що після отримання допомоги від МВФ ТА ЄС ситуація покращиться. Ну а скороченим працівникам важливо не засмучуватися, і йти вперед – можна перевчитися на аграрія або програміста. «Можливо, хтось справу свою відкриє після звільнення. Головне: не боятися ризикувати. У кризу 2008 року багато хто знайшли себе, і залишилися на плаву завдяки креативним ідеям», – говорить економіст Віктор Лисицький.
Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас