Чи багато втратить Україна від скорочення турпотоку з Росії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи багато втратить Україна від скорочення турпотоку з Росії?

Казна та Політика
3607
За підсумками 2013 року Україну відвідали понад 26 млн. туристів. Якщо порівняти статистику Державного агентства з питань туризму і курортів, то це на 1,5 млн. більше, ніж у 2012 році. Найчастіше до нас їдуть відпочити з Росії, Польщі, Білорусі, Німеччини, США. Однак, якими будуть підсумки цього року, коли російські туристи почали боятися їхати в Україну?
Як повідомили у Асоціації туроператорів Російської Федерації, туристи з РФ перестали бронювати путівки в Київ, Львів і Одесу. Зазвичай Україна посідає третє місце в рейтингу переваг на травневі свята серед напрямків Росії та країн СНД. «Враховуючи поточну ситуацію, туроператори прибирають пропозицію по Україні зі свого асортименту, а місце цієї країни в рейтингу займає Білорусь», – повідомили в асоціації.
У Держтуризмкурорті відмічають, що взагалі у цьому році очікують скорочення всього турпотоку, не тільки росіян. Причина очевидна – нестабільна політична ситуація в країні відлякує мандрівників. «Я думаю, що буде зменшення кількості туристів (з-за кордону – ред.). В усякому разі, ми сподіваємося, що потік не знизиться більш ніж на 20%», – заявив заступник голови Держтуризмкурорту Андрій Шенін.
Водночас і самі українці не поспішають їхати за кордон на відпочинок, і причина не тільки у зниженні купівельної спроможності, а через страх залишати країну в період гострої нестабільності. Зокрема, за інформацією директора Центру туристичної інформації Володимира Царука, турпотік українців за кордон з початку поточного року і за станом на середину березня скоротився на 70-80% порівняно з аналогічним періодом 2013 року. А замістити “іноземний відпочинок” якісними екскурсійними програмами всередині України важко – за даними Державної служби туризму і курортів, розроблених краєзнавчих програм залишилося не більше 1,5 тис. При цьому більшість з них існує тільки на папері. Та навіть не зважаючи на це, кількість внутрішніх туристів з 2010 року показує зростання – до 2013-го українців, які віддали перевагу подорожі всередині країни стало на 91 тис. більше.
Потік російських туристів практично повністю припинився, розповідає заступник директора по туризму “Pan Ukraine” Ольга Юденко. “У порівнянні з попереднім роком він зменшився відсотків на 90%. Природно, що ті новини, які показують в Росії не можуть позитивно впливати на бажання клієнтів відвідати Україну. Це очевидний факт, нажаль”, – відмічає вона.
Прогнозувати ситуацію до кінця року Ольга не береться – адже все може змінитись в будь-яку сторону і буквально в будь-який день. “Це залежить не від нас (туроператорів – ред.). Через ті новинні фактори, які показуються в Росії, у нас, в Україні, прогнози робити неможливо”, – пояснює експерт.
За словами Ольги Юденко, туроператори стараються замінити відтік російських туристів відпочиваючими з інших країн. “Ми стараємось заміщувати цей туристичний потік за рахунок сусідніх країн, тієї ж самої Грузії. З Грузією у нас дійсно дуже добре розвивається співпраця, з країнами Євросоюзу. В будь-якому випадку як би ми зараз не бадьорилися, що б ми не казали про кількість туристів, які бажають відвідати Україну, але безумовно в цьому році їх буде менше і саме через ту ситуацію, яка склалась в країні”, – іще раз підкреслила експерт.
Не зважаючи на втрату Криму, переорієнтувати туристів можна й на інші напрямки всередині країни. “Направляємо на відпочинок в Одесі, в західній Україні. Загалом, усі напрямки, які присутні в Україні, задіяні”, – пояснює Юденко.
Великих фінансових втрат від зменшення потоку росіян експерт не очікує. “Справа в тому що ми, туроператори, в цьому плані, дякувати Богу, нічого не втрачаємо, тут тільки можна не позаздрити нашим українським готелям, бо у нас гарантій немає: туроператори просто організовують тури. Ми просто переорієнтуємося на інші напрямки – більше не в’їзного туризму, а більше виїзного туризму. Є тільки мінуси і втрати для гідів, для туристичних комплексів, і для готелів”, – підсумувала Ольга.
Якщо ж говорити про цифри, то арифметика тут нехитра: аналітики MasterCard підрахували, що іноземні туристи в Україні витрачають у середньому $ 1686 – і це лише в ході відвідин Києва. За підсумками 2012 року в Україні дохід суб’єктів туристичної галузі склав 6,991 млрд гривень. Виходячи із даних 2013 року про 26 млн. туристів, прибуток року зріс до порядка 7,5 млрд гривень. Доходи за рахунок Криму в цій загальній сумі склали 500 млн грн. в 2013 році і близько 600 млн. грн. – в 2013 році. І серед усіх відпочивальників півострова – однієї з головних принад українського туризму – росіян була лише третина.
Як знати, може наші втрати будуть і не такі вже великі. Згідно з дослідженням, проведеним компанією Mandala Research, росіяни потрапили до п’ятірки найгірших туристів у світі. На думку опитаних, вони постійно ходять в спортивних костюмах і золотих прикрасах, їдять усе підряд, блюють, лихословлять, смітять грошима, крадуть лежаки і пролазять без черги в барах і магазинах. А лідерами анти-рейтингу стали, як не дивно, американці.
Звісно, всеодно за рахунок яких туристів держбюджет отримає свою копійчину – чи то будуть американські туристи, чи російські. Але якщо Україна почала зі скрипом і зусиллями переорієнтовувати свій торговий ринок на нові напрямки, то чому може не спрацювати така диверсифікація і в туризмі? На росіянах світ клином не зійшовся, врешті-решт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас