В Україні знову заговорили про зміну оцінки житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні знову заговорили про зміну оцінки житла

Казна та Політика
2546
Оцінювачі хочуть змінити правила своєї роботи. Вони запропонували скасувати вимоги щодо проведення податкової оцінки нерухомості (при угодах купівлі-продажу, спадкування тощо) виключно сертифікованими ФДМ фахівцями.
Про це «Вістям» повідомив президент спілки фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов: відповідний лист 2 квітня направлено до Мін’юсту. І вірогідність того, що чиновники погодяться, велика.
Нагадаємо, що з 1 листопада 2013 оцінку нерухомості в нашій країні можуть здійснювати тільки ті експерти, які отримали відповідний сертифікат у Фонді держмайна. І якщо до 1 лютого цього року вартість їхніх послуг була фіксованою – 300 грн, то за останні два місяці вона вже двічі піднімалася: спочатку до 600 грн, а потім і зовсім до 900-1200 грн. Експерти впевнені, що як тільки оцінку перестане здійснювати лише вузьке коло фахівців, ціни на неї почнуть знижуватися.
«Доречно було б допустити на ринок оцінювачів всіх категорій, нехай борються на споживача швидкістю та якістю надання послуги», – вважає менеджер проектів Veritex Данило Зражевський.
Крім того, оцінювачі планують лобіювати відкриття загального доступу до реєстру ФДМ, в якому зібрані виконані оцінки. Поки що ознайомитися з ними можуть лише оцінювачі та нотаріуси. «Якщо ж зробити реєстр відкритим для всіх, то будь-яка людина, виставляючи свою нерухомість на продаж, змогла б ознайомитися з нещодавно зробленими оцінками. І будь-які спроби махінацій стали б видні всім», – переконаний директор мережевий оцінної компанії VIP department Юрій Ковальський.
Оксана Гришина
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас