Вторгнення в Східну Україну загрожує Росії катастрофою - The Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вторгнення в Східну Україну загрожує Росії катастрофою - The Financial Times

Світ
8301
“Раз вже президент Барак Обама і лідери ЄС зібралися разом на цьому тижні, вони будуть намагатися виглядати згуртованими і рішучими. У реальності, як відомо Володимиру Путіну, вони роз’єднані і невпевнені”, – стверджує Гідеон Рахман на сторінках The Financial Times.
“Росія поглинула Крим швидше, ніж за тиждень, майже без єдиного пострілу. Зараз вона стягнула війська до східного кордону України – і все, що Захід поки що запропонував українській армії, це поставки американських військових пайків”, – іронізує журналіст.
Однак уявлення про те, що Путін здобув блискучу перемогу, вводить в оману, вважає автор статті. На його думку, вторгнення в Східну Україну буде загрожувати Росії катастрофою. “Рішення Путіна захопити Крим стало відчайдушною реакцією на українську революцію, яку Кремль не зміг ані зупинити, ані контролювати. Замість того, щоб увійти в історію як слабак, який дивився в Сочі танці на льоду, коли Росія “втратила” Україну, Путін вирішив рушити в Крим”, – йдеться в статті.
“Але, захопивши Крим, Росія гарантувала те, що, зрештою, втратить Україну”, – пише Рахман, аргументуючи це втратою проросійського кримського електорату і жорстокістю решти українських виборців перед обличчям російської загрози.
“Західні військові аналітики не сумніваються в тому, що на перших порах російська армія швидко здобула б гору над українськими силами. Але недавня історія дозволяє припустити, що, коли провідні світові держави вдаються до військової інтервенції проти вороже налаштованого місцевого населення, вони майже завжди отримують стратегічну поразку в довготривалому періоді”, – відзначає журналіст.
Швидше за все, почнуться дії сил опору. Сучасні повстанці звичайно добре озброєні. У їх розпорядженні також є соціальні мережі і мобільний зв’язок, що значно полегшує організацію, наводить Рахман думку колишнього співробітника відділу політичного планування Держдепу США Джеремі Шапіро. “Якщо повстання також підтримують могутні прихильники ззовні – як в Афганістані, Сирії та Іраку – його майже неможливо придушити”, – йдеться в статті.
“З цієї причини Путін може віддати перевагу – на даний момент – застосувати військову силу проти менших цілей, таких як Молдова”, – припускає автор.
“Навіть якщо Путін поки що не вирішується на вторгнення в Східну Україну, економічна і політична війна може викликати низку подій, які, в кінцевому підсумку, призведуть до збройного конфлікту”, – вважає автор статті.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас