Повернення до ядерного статусу: в Раду внесено законопроект денонсації договору про нерозповсюдження ядерної зброї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повернення до ядерного статусу: в Раду внесено законопроект денонсації договору про нерозповсюдження ядерної зброї

Казна та Політика
6520
Народні депутати від фракцій Батьківщина і УДАР внесли до Верховної Ради проект закону про денонсацію Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року.
Тексту законопроекту або інших супровідних документів на сайті парламенту поки що немає.
Водночас повідомляється, що цей проект закону в четвер внесли народні депутати Сергій Каплін (УДАР), Валентин Королюк і Олександр Чорноволенко (Батьківщина).
Парламент України 16 листопада 1994 року прийняв закон “Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968” з низкою застережень, серед яких значиться, що загроза силою або її застосування проти територіальної цілісності та недоторканності кордонів чи політичної незалежності України з боку будь-якої ядерної держави, так само, як і застосування економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, “розглядатимуться Україною як виняткові обставини, які поставили під загрозу її вищі інтереси”.
Цей закон набував чинності після надання Україні ядерними державами гарантій безпеки, оформлених шляхом підписання відповідного міжнародного договору.
5 грудня 1994 року був підписаний так званий Будапештський меморандум – міжнародний договір між Україною, США, Росією і Великобританією про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Угода містить пункти, що надають Україні гарантії її суверенітету і безпеки.
Договір про нерозповсюдження ядерної зброї – багатосторонній міжнародний акт, розроблений Комітетом з роззброєння ООН з метою поставити міцну перепону на шляху розширення кола країн, що володіють ядерною зброєю, забезпечити необхідний міжнародний контроль за виконанням державами взятих на себе за Договором зобов’язань з тим, щоб обмежити можливість виникнення збройного конфлікту із застосуванням такої зброї.
Схвалений Генеральною Асамблеєю ООН 12 червня 1968 р. і відкритий для підписання 1 липня 1968 р. в Москві, Вашингтоні і Лондоні. Набув чинності 5 березня 1970 р. після здачі на зберігання ратифікаційних грамот державами-депозитаріями (СРСР (підписав в 1968), США (1968), Великобританія (1968), а також 40 іншими країнами.
Учасниками договору є майже всі незалежні держави світу. Не є учасниками договору Ізраїль, Індія, Пакистан і КНДР.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас