Валютний ринок України потрібно перезавантажити - УКБС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний ринок України потрібно перезавантажити - УКБС

Валюта
10046
Перехід Національного банку України до гнучкого курсоутворення вимагає скасування попередньо введених адміністративних обмежень на валютному ринку для комерційних банків. Про це говорить за результатами аналізу ситуації на українському фінансовому ринку Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз”.
Так, з початку лютого поточного року Нацбанк відмовився від політики фіксованого валютного курсу, яка передбачала збереження незмінного офіційного курсу гривні та допустимого коридору коливання ринкового курсу в межах ± 2%. Вже більше місяця офіційний валютний курс визначається на рівні середньозваженого курсу міжбанківського ринку попереднього дня. Це усунуло істотний розрив, що існував між офіційним і реальним валютним курсам, і дозволило відійти від політики штучної підтримки курсу за рахунок зменшення золотовалютних резервів НБУ.
Експерти УКБС позитивно оцінили такі зміни валютного регулювання. Проте вважають, що одночасно потрібно скасувати норму, що забороняє зміну валютного курсу протягом операційного дня в межах однієї фінустанови (постанова НБУ від 09.02.2009 № 538). Оскільки валютний курс, що встановлюється на початок робочого дня на базі вчорашнього стану міжбанківського ринку, не враховує попит і пропозицію як на світовому, так і на внутрішньому валютному ринку. Для компенсації втрат банки змушені закладати максимальний поріг (маржу) можливого відхилення між курсами купівлі та продажу валют. Крім цього, виникає загроза призупинення валютно-обмінних операцій у разі, якщо поточні валютні коливання істотно перевищують встановлений на початок робочого дня курс.
У зв’язку з цим УКБС пропонує скасувати існуючу заборону і дозволити банкам коригувати курс двічі на день (наприклад, о 9 і в 14 год.). Це усуне зазначені ризики та створить умови для урахування об’єктивних ринкових факторів курсоутворення, наблизить валютний курс до економічно обґрунтованого рівня.
“Заходи, які були адекватними при фіксованому курсі, втратили свою актуальність в умовах гнучкого курсу, оскільки не відповідають потребам ринку, – зазначає Генеральний директор Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз “Галина Оліфер. – Можливість оперативної реакції на зміну ринкової кон’юнктури дозволить банкам не тільки забезпечити безперебійне здійснення валютно-обмінних операцій для населення протягом усього дня, а й зменшить маржу при купівлі-продажу валют. Це знизить напругу і детінізує валютний ринок, а також сприятиме подальшій стабілізації курсу гривні, яка зміцнилася в останні тижні майже на 13% (з 11 до 9,75 грн за 1 дол США)”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас