В Україні стрімко дорожчають ліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні стрімко дорожчають ліки

Особисті фінанси
2065
Ліки в українських аптеках дорожчають. Тільки за позаминулий тиждень третина аптечного асортименту піднялася в ціні на 10%. З початку року в роздробі препарати подорожчали в середньому на 5-15%, залежно від найменування, виробника і аптечної мережі.
Гравці фармринку звинувачують один одного в перестрахуванні та ініціюванні перегляду цін. За словами генерального директора українського фармвиробника “Лекхім” Тетяни Печаєвої, в основному подорожчали імпортні засоби, а вартість продукції провідних вітчизняних підприємств практично не змінилася.
“А якщо і підвищилася, то на 4-5%”, – уточнює вона.
Іноземні фармацевтичні компанії повсюдно не піднімали ціни на свої препарати, переконує директор департаменту зовнішніх зв’язків фармацевтичного холдингу STADA CIS Іван Глушков. За його словами, подорожчання спровокували дистриб’ютори та аптеки.
“Аптечні мережі підвищують ціни, грунтуючись на припущенні про те, що наступні поставки будуть здійснюватися за вищими цінами через девальвацію гривні”, – розповідає він.
Директор “Конекс” Олександр Мудрий спростовує, що ініціаторами підвищення стали аптеки.
“Це дистриб’ютори. Деякі навіть підняли ціни з упередженням, тобто вище рівня девальвації”, – запевняє він.
За словами менеджера одного з найбільших фармдистрибьюторів, приблизно 30% аптечного асортименту купується за валюту.
“Навіть якщо іноземні виробники не переглядали прайси, то в перерахунку на гривню ціни все одно підвищилися”, – говорить він.
Ослаблення гривні посилить позиції українських фармвиробників, вважає заступник директора дослідницької компанії SMD Євген Живодерніков.
“Якщо в січні 2014 р. українські фармзаводи займали 28,4% роздрібного ринку лікарських засобів у грошовому вираженні, то в березні ця частка може збільшитися до 29,5-30%”, – прогнозує він.
Але радіти місцевим підприємствам поки що рано. Через кілька місяців ефект від девальвації буде знівельовано, оскільки велику частину сировини для виробництва препаратів українські заводи купують за кордоном.
“Імпортна складова в більшості вітчизняних препаратів займає більше ніж 60%”, – говорить директор Агентства медичного маркетингу Юрій Чертков.
Живодерніков нагадує, що під час девальвації гривні в 2008 р. першими подорожчали імпортні ліки, а через півроку – українські.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас