Чиновникам затягують паски, але експерти кажуть: "Це копійки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновникам затягують паски, але експерти кажуть: "Це копійки"

Казна та Політика
1160
Кабмін перевів всі держструктури в режим економії, а депутати за тиждень написали 27 проектів і 17 постанов. Серед них – як економічні, так і політичні (наприклад, про вибори президента і призначення заступників спікера).
На чому зекономлять. Прийнята постанова про економію держкоштів складається з 31 пункту. У списку: заборона для держструктур як мінімум до кінця року ремонтувати будівлі і закуповувати авто (крім швидких, пожежних і машин аварійних служб), меблі, мобільні, ноутбуки, побутову техніку і формений одяг, а також оплачувати мобільний зв’язок співробітників і покривати витрати на харчування. Чиновникам заборонено літати чартерами та використовувати більше одного службового авто на відомство. Зарплату обмежили 15 мінімалками (зараз – 18 270 грн), чого раніше не було.
Всі вакансії в держструктурах, окрім голів підрозділів та їх заступників, вирішено закрити. Заборонили і святкування пам’ятних дат за рахунок скарбниці (крім 200-річчя Шевченка, Днів Конституції, Незалежності, Перемоги та пам’яті жертв Голодоморів). А відрядження за кордон тепер будуть дозволяти тільки за погодженням з керівниками ВР, Кабміну, АП, ГПУ, МЗС, МВС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки і Держохорони. Ось тільки, скільки на всьому цьому збираються реально заощадити, ніхто не говорить.
Вирішують, чим зайнятися. Чим займуться депутати на новій сесії, поки що не зрозуміло: затвердити порядок денний вони так і не змогли. У п’ятницю на погоджувальній раді сперечалися і скандалили через ситуацію в Криму, а лідер УДАРу Віталій Кличко взагалі погрожував розпустити Верховну Раду АРК. «Для цього потрібно рішення КСУ. Поки що Рада не робила запит, тому розпустити Раду Криму не може», – пояснює, втім, заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Сас. Узгодити порядок повинні сьогодні вранці. «Зараз потрібно зосередитися на вирішенні економічних проблем. Кабмін готує цілий пакет документів», – говорить заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов. Але не виключають нардепи, що до порядку потраплять і внесені днями проекти. Наприклад, позафракційний Сергій Міщенко пропонує змінити закон про вибори президента, щоб змогли балотуватися кандидати з видом на проживання інших країн (раніше норма Податкового кодексу не давала балотуватися Віталію Кличку з видом на проживання в Німеччині, але він від нього відмовився. – Авт.). Внесли також дві кандидатури на пост 1-го віце-спікера: регіоналів Сергія Тігіпка та Сергія Гриневецького.
«Вже 101 раз скорочували»
«Жорстка економія» Кабміну не дозволить серйозно заощадити державні гроші, впевнений президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко: «Надбавки у нас і так не платяться: у міністерств вічно немає грошей. Накопичується заборгованість, а зараз її спишуть. Закупівлі техніки, авто, відрядження – копійки. Так і зі штатом: кожен керівник тримає на балансі «мертві душі», ось їх-то він скоротить. У нас вже 101 раз скорочували штати і урізали витрати: це робив і Ющенко, і Кучма, і Янукович. Ліквідували відомство, а на його місці створювали два нових. Щоб заощадити мільярди, потрібно, щоб фахівці, а не політики, провели серйозний аудит всіх відомств і прибрали дублюючі функції».
Зеленюк Христина, Олександра Захарова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас