Які міжнародні договори порушує Росія в Криму? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які міжнародні договори порушує Росія в Криму?

Казна та Політика
2654
Українська асоціація міжнародного права звернулася до громадян України, Росії і “братніх народів сусідніх держав” із заявою, в якій звинуватила Російську Федерацію в порушенні Статуту ООН, Декларації про принципи міжнародного права 1970 року, Гельсінського заключного акту НБСЄ 1975 року, Договору про дружбу та співробітництво між Російською Федерацією і Україною 1997 року, а також цілої низки інших міжнародних договорів.
У тексті сказано: “У той же самий час демонстративна відмова Російської Федерації від попередніх консультацій з Україною і державами-гарантами її територіальної цілісності (Великобританією, США, Францією та Китаєм) є показовим нехтуванням своїми міжнародно-правовими зобов’язаннями, закріпленими в Будапештському меморандумі 1994 року. Приймаючи рішення про застосування збройних сил на території незалежної суверенної держави, одного із засновників ООН, Рада Федерації ФС РФ спотворила зміст норм міжнародного права, що стосуються ситуацій, коли захист прав і законних інтересів власних громадян, які перебувають за межами території своєї держави, вимагає військового втручання держави їх громадянства”.
Зокрема, в заяві йдеться, що, за Конституцією України і відповідними нормами міжнародного права, Автономна Республіка Крим є невід’ємною частиною України і однією з адміністративно-територіальних одиниць держави Україна. “Жодна належним чином уповноважена національна, іноземна або міжнародна інституція не заявляла про порушення на території України (зокрема, в Автономній Республіці Крим) прав людини, що вимагало б втручання будь-якого міжнародного суб’єкта або міжнародного співтовариства. Таким чином, звернення самозваних керівників однієї з адміністративних одиниць України – Автономної Республіки Крим – до російської влади з закликом надати військову допомогу є протиправним, а будь-які рішення, прийняті на підставі цього звернення – нікчемні”.
Відповідно до всіх перерахованих порушень, асоціація заявила, що оцінює дії Російської Федерації як акт агресії, що “є міжнародним злочином”. Асоціація також нагадала, що міжнародне право передбачає особливий режим міжнародної відповідальності держави, яка порушує імперативні норми загального міжнародного права, а особи, винні у вчиненні злочину агресії, несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за міжнародним правом.
“Таким чином, дії Російської Федерації створюють правові підстави для реалізації Україною свого невід’ємного права на індивідуальну та колективну самооборону, яке закріплене в статті 51 Статуту ООН. Необхідною є проведення керівництвом України термінових консультацій з державами, які потенційно готові стати з Україною плечем до плеча для відбиття зовнішньої агресії. Беручи до уваги численні порушення Російською Федерацією багатосторонніх і двосторонніх договорів, Україна також має право зупинити виконання будь-яких своїх зобов’язань за двосторонніми договорами з Росією, зокрема щодо тимчасового розміщення Чорноморського Флоту Російської Федерації на території України”.
Катерина Федоришина
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас