Як знецінення гривні позначиться на кожному українцеві? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як знецінення гривні позначиться на кожному українцеві?

Валюта
3723
Національна валюта вже не коштуватиме менше 10 грн за $1 , вважає директор консалтингової компанії “МПП-консалтинг” Павло Мельник.
“Зараз Нацбанком керують адекватні люди і вони розуміють, що утримання три роки поспіль одного завищеного курсу гривні – серйозна помилка. Це один із факторів, який привів стан економіки України та виробництва до критичного рівня. Завдяки таким заходам поступово зменшуватиметься інфляція. Зараз вона 5-6% за квартал, надалі буде 4%”, – зазначив Мельник.
За його прогнозом, через пониження курсу гривні відносно долара подорожчають всі імпортні товари, також підніметься вартість всіх українських, у структуру ціни яких закладена вартість пального.
“У цій ситуації для економіки є великий позитив. Через високу ціну імпортних товарів 33-34% українців стануть набагато рідше міняти мобільні телефони, побутову техніку, автомобілі. Я порахував, що цьогоріч на телефони люди витратять на півмільярда доларів менше, ніж зазвичай, на стільки ж менше потратять на техніку і на один мільярд менше витратять на автомобілі. Тобто відтік коштів з України зменшиться щонайменше на 2 мільярди доларів. Через зменшення імпорту зменшиться інфляція”, – сказав Мельник.
Експерт прогнозує, що українці економитимуть на дорогих речах, більшість перейде на техніку класом нижчу, ніж купували раніше.
“Якщо зараз, наприклад, середньостатистичний українець якось все таки може наскладати на модний смартфон чи айфон, то надалі для нього це стане беззмістовним. Через зниження курсу гривні, ціни іміджевих гаджетів будуть невиправдано високими. Українці масово переходитимуть на дешевшу техніку та вітчизняні товари. Цікаво, що попит на вітчизняне збільшиться не через їхню низьку ціну, а через зміну свідомості українців. Вони стали більш патріотичними”, – підсумував Мельник.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас