Скарби Межигір'я оцінили в сотні мільйонів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скарби Межигір'я оцінили в сотні мільйонів доларів

Казна та Політика
3759
Сьогодні – третій день, коли двері президентської резиденції в Межигір’ї відкриті для всіх бажаючих. Учора депутати на засіданні Ради передали її в держвласність.
За два попередні дні, за підрахунками самооборонівців, які охороняють маєток, його відвідали близько 10 тис. осіб. На під’їздах до Межигір’я – пробки, а біля п’ятиметрових воріт, які огороджують садибу від решти світу, черги у кілька сотень людей: їх пускають партіями.
ЕКСКУРСІЇ І ПЕНЬКИ
До речі, у другий день відвідування було більш організованим, ніж у перший. З’явилися години допуску: з 9 ранку до 17:00, на вході у гостей перевіряють сумки (кажуть, що в суботу приходили люди з коктейлями Молотова), а ще самооборонівці тут водять екскурсії. Частину об’єктів, до яких пускали в перший день, в другий закрили.
Наприклад, не можна було зайти всередину лазні (у перший день до неї стояла кілометрова черга – всі хотіли помилуватися диваном, на якому дивився телевізор Янукович, помацати шапку з написом «Головний банщик» і опустити руку в басейн з теплою водою). Вже не можна пройти і до пеньках, по яких щоранку стрибав президент.
«Вони на території головної опочивальні Януковича, а туди вже не пускають», – розповіли нам люди з самооборони. До речі, в перший день саме до пеньків їхали паломники з усього Києва. «Мені ця вся ваша розкіш нецікава, – говорив, заглядаючи у вікна будинку, один з відвідувачів. – Я на пеньки приїхав подивитися». Взагалі, слово пеньки було найпопулярнішим у Межигір’ї. Зрівнятися з ним може тільки «золотий унітаз», якого тут так і не виявили (проте є золотий батон – см фото). До речі, якщо в перший день на запитання про те, де тут туалет, самооборонівці знизували плечима, то в другий вони відправляли всіх бажаючих в розташовані на території дерев’яні будиночки. «Але цього, звичайно, мало. Зараз вирішується питання про те, щоб привезти сюди біотуалети», – кажуть в самообороні.
За лічені дні підприємливі українці навчилися заробляти на Межигір’ї. Вчора кореспонденту «Вістей» недалеко від входу запропонували взяти напрокат велосипед. «Сто гривень і він ваш на прогулянку. Вихід тут один, тож я потім заберу. Подумайте, там така територія, що пішки не обійти все, а я ж і ціни не загинаю», – запевняв нас житель с. Нові Петрівці Андрій.
СКАРБИ ЯНУКОВИЧА
Весь перший день самооборонівці шукали в будівлях маєтку заховані цінності та документи. Останні були виявлені швидко. Частина з них валялася у воді біля причалу для яхт, ще частина була знайдена у вигляді жменьки попелу на полі для гольфу. На невеликих недотлілих шматочках можна було розібрати назву вулиць в центрі Києва і дату – 29 листопада. Ще більше документів дістали з дна річки водолази.
«Там були китайські клітчасті сумки з кошторисами на будівництво, просто папки з документами. Ще ми знайшли кілька десятків сумок з боєприпасами: стрічками патронів для кулеметів, патрони для автомата Калашникова, кулі для пістолетів», – розповів «Вістям» один з водолазів Олександр Мирончук. Сьогодні вони збираються ретельніше дослідити акваторії навколо Межигір’я. Знайдені документи і боєприпаси водолази віддали самооборонівцям. Ті віднесли їх сушитися в ангар і збираються передати до органів, які будуть створені новою владою.
У ангарах і підсобках знайшли і предмети мистецтва. «Це десятки картин, ікон і статуй. Всі упаковані і підписані. Датуються XVII -XIX століттями. Знайшли шкуру чорного алігатора. Десятки військових і ретромашин», – каже Павло, член «вишгородської сотні», яка і охороняє Межигір’я. А в гардеробі Януковича виявили жіночі та чоловічі шуби.
«Вести» попросили експертів оцінити частину скарбів резиденції. «Картина Мещерського «Вид на гору Афон» (1900 р.) може коштувати від кількох сотень тисяч до мільйона доларів. Настінний годинник – картель – до $10 тис., скульптура французького майстра П’єр-Жюля Мене «Виїзд Людовика XV на полювання» (1869 р.) – близько $15 тис.», – сказав нам засновник антикварного салону та аукціону «Дукат» Леонід Комський. За його оцінками, «президентські» золоті запонки Януковича коштують небагато – близько $1 тис., купюри номіналом в 500 грн із золота – $9 тис. кожна (їх там було мінімум 8 штук). Золоту кілограмову монету з портретом президента експерт оцінив у $40-50 тис.
МЕБЛІ І АВТОПАРК
Із знайдених в Межигір’ї документів видно, що до будинку Януковича придбали меблів на загальну суму 2780570 євро. У кошторисі видно і вартість окремих предметів меблів. Наприклад, двомісний диван в центральному залі коштує 26264 євро, тумба для телевізора – 23030 євро, стіл – 27216 євро, стійка під вазу -19600 євро. Всього лише одне крісло в їдальні коштує 64680 євро, обідній стіл на 14 осіб – 72 576 євро.
Меблі купували в італійській фірмі Andrea Turri. Крісла та столи цього виробника можна зустріти в палацах близькосхідних шейхів, ексклюзивних готелях і підмосковних особняках.
Автопарк з військових машин Януковича власник ретро-автомобілів з Одеси Ігор Щуткін оцінив в $150 тис.: Плюс у нього там ще є кілька «Волг», які були випущені до 1956 року, а це дуже рідкісні машини. Вони коштують $20-30 тис. кожна.
Він розповів, що його раритетний Buick 1969-го мало не купили для колекції президента. «Вінницький депутат хотів подарувати йому мою машину на день народження минулого року. Зійшлися на ціні в $50 тис., але я віддавав Buick на фарбування, і її не встигли зробити. У підсумку депутат подарував Януковичу дерев’яний годинник за $30 тис. Казав, що таких у світі – всього кілька штук», – згадує Ігор. Самооборонівці розповідають, що всі машини в Межигірському автопарку були зі вставленими у запалювання ключами і повними баками пального.
КОВБАСНИЙ ЦЕХ І ПЕКАРНЯ
Виявили в резиденції першої особи і лабораторію, в якій перевіряли все, що їсть і п’є президент. Їжу досліджували на предмет радіації, проводили бактеріологічні та біологічні дослідження. Воду для президента фільтрували як мінімум на 12 ступенях очищення. Як дізналися «Вести» від робочих Межигір’я, тут також є свій ковбасний цех і пекарня. Самим робітникам, до речі, платять небагато.
«Я заробляю 3500-4000 грн. На свята дають премію – 500 грн, а на Новий рік – цукерки для дітей. Правда, часто штрафують. Востаннє мене оштрафували на 200 грн за брудну форму», – розповів нам робочий Олег. За п’ять років роботи в Межигір’ї він бачив Януковича всього кілька разів. «Зате часто сина його старшого тут бачив, тесть у нього жив нещодавно близько місяця. А ось Люди, дружини його, ніколи тут не було», – додав Олег. До речі, на роботу сюди можна приходити тільки без мобільного, а за запах алкоголю тут звільняють.
ТВАРИНИ МЕЖИГІР’Я
У знаменитому зоопарку Межигір’я (налічує 52 тис. видів фауни) – страуси нанду, африканські страуси, антилопи Канна, папуги, олені, корови, свині та собаки. Зараз за ними наглядає лідер профспілки «Захист праці» у Київському зоопарку, зоозахисник Сергій Григор’єв.
За його словами, через потік відвідувачів, до якого тварини не звикли, вони вже почали отримувати травми. «Це стрес для звірів. І якщо не закрити доступ до зоопарку, вони почнуть гинути. Ми просимо Раду тимчасово припинити загальний доступ в Межигір’я, але поки що результату немає, а самооборона не може прийняти таке рішення», – сказав нам Григор’єв. До речі, сьогодні тварин оглянуть фахівці з Київського зоопарку. Чи будуть передавати живність у міській звіринець – поки що невідомо.
ЩО РОБИТИ ДАЛІ
Експерти стверджують: вся садиба коштує кілька сотень мільйонів доларів. А ось з приводу того, що з нею робити далі – питання. Висловлювалися різні пропозиції – від парку розваг до дитячої лікарні. Останнє відмів на своїй сторінці в «Фейсбуці» відомий доктор Євген Комаровський. «Сучасна лікарня – це складна інженерна споруда, яка з моменту проектування передбачає унікальні інженерні рішення».
Екс-голова Фонду держмайна Олександр Бондар вважає, що головну будівлю резиденції варто віддати під музей, а на решті території зробити парк відпочинку з човновими станціями або дитячий санаторій. «Якраз, якщо продати на аукціоні всі речі, які там знайшли, будуть мільйони доларів. На них і можна переробити Межигір’я», – говорить Бондар. Голова ПАТ «Банк Національний кредит» Андрій Оністрат вважає за доцільне продати Межигір’я на аукціоні.
«Тільки треба встановити планку: не продаємо менше, ніж за $200 млн. За ці гроші можна побудувати три дитбудинки. Якщо ж робити в Межигір’ї, наприклад, готель, то ніч в ньому коштуватиме кілька десятків тисяч доларів», – припускає Оністрат. Андрій Скіпьян, президент клубу «Хотельєри» бачить в Межигір’ї конгрес-центр: «Це може бути готель з величезним простором для конференцій». Віце-президент Асоціації грального бізнесу Григорій Трипульський впевнений, що в маєтку можна побудувати цілий гральний комплекс на зразок Лас-Вегаса: «Але правильніше буде зробити там щось корисне. Лікувальна установа, наприклад».
«Вести» дізналися, скільки коштують скарби Межигір’я і що загрожує звіринцю Януковича. Що стосується майбутнього маєтку, то для лікарні він не підходить, проте там можна розмістити готель або казино.
Тамара Балаєва
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас