Інвестори чекають на завершення української кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори чекають на завершення української кризи

Казна та Політика
1382
Попри масові заворушення у Києві, де тривають зіткнення опозиції та правоохоронних органів, інвестори не поспішають реагувати на загострення ситуації.
Офіційний курс гривні, за даними Національного банку України, на 19 лютого становить 8,69 за долар. Днем раніше курс становив 8,7 за долар.
За добу курс обміну готівкової валюти збільшився приблизно на 0,5% до 8,7-8,9 за 1 долар. Місцеві жителі розповіли “Вести Економіка”, що валютний ринок зараз сильно зарегульований. Фізична особа може купити валюту не більше ніж на 150 тис. гривень, що передбачає суму близько $17,3 тис.
При перевищенні цієї суму доведеться звертатися до податкової інспекції за дозволом. Для юридичних осіб купити валюту можна тільки в тому випадку, якщо компанія займається зовнішньоторговельною діяльністю за наявності відповідного контракту.
Ринок облігації України практично стоїть на місці. Прибутковість тримісячних облігацій не змінилася порівняно з вчорашніми значеннями, залишившись на рівні 9,5%, прибутковість шестимісячних облігацій несподівано знизилася з 9,8% до 9,5%. Прибутковість за бондами з термінами погашення 1 і 2 роки залишилася на рівні 9,8% і 13% відповідно.
При цьому угоди здійснюються вкрай рідко, попит на облігації дуже низький.
Ризик дефолту України збільшився до максимуму майже за 5 років. Вартість кредитно-дефолтних свопів досягла позначки 1198 пунктів, що вище, ніж в кризові роки. Поточний рівень є максимумом з липня 2009 р.
Зараз це один з найвищих показників у світі. За поточної ціни CDS для страховки від невиплат за облігаціями на суму $10 млн інвестор повинен протягом п’яти років виплачувати по $1,198 млн щороку. Тобто за п’ять років доведеться сплатити понад $5 млн.
Кабінет міністрів не виключає можливості того, що Україна не зможе розрахуватися за своїми борговими зобов’язаннями. Про це йдеться у проспекті емісії державних єврооблігацій на $2 млрд, розміщених на Ірландській фондовій біржі, які купить Росія.
У 2014 р. Україна має виплатити близько $7,091 млрд за зовнішніми позиками. У 2015 р. Україна зобов’язана виплатити кредиторам $7,699 млрд, при цьому $974 млн підуть на погашення боргу перед МВФ, а $3 млрд – на погашення першого траншу євробондів, викуплених Росією. У 2016 р. Україні належить виплатити $4,34 млрд. Залучення фінансування від Росії на поточних умовах збільшить обсяг зовнішніх виплат в 2015 р. до $15 млрд.
Нагадаємо, що в грудні Росія в рамках пакету допомоги вже купила українські бонди на суму $3 млрд з 5%-м купоном. Але після відставки українського прем’єра Миколи Азарова була зроблена пауза. На тлі цілковитої дестабілізації обстановки в Україні Росія просто змушена була більш детально оцінити перспективи подальшого розвитку подій. Всього Росія планувала витратити на допомогу Україні $15 млрд, щоправда в будь-який момент може відмовитися від задуманого.
Торік економіка України показала нульове зростання, тоді як закон про бюджет передбачав зростання на рівні 3,4%. У поточному році Мінфін прогнозує темпи зростання ВВП на рівні 1,1%, а інфляція, як очікується, становитиме 4,3%.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас