Аномальне потепління в Криму може обернутися катастрофою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аномальне потепління в Криму може обернутися катастрофою

Казна та Політика
3658
У Бахчисараї бояться, що ранній старт природи може в підсумку нашкодити абрикосу та персику. «У мене є бджоли, вони вже не сплять, облітають первоцвіт, значить, пішло цвітіння якихось культур, – говорить фермер Андрій Богомолов. – Зараз триває обрізка винограду в теплицях, ми ведемо посадку картоплі теж у теплицю. Під час так званих лютневих «вікон» необхідно працювати. Єдиний ризик для мигдалю й абрикоса, він зараз і у нас зацвіте в передгірних районах і це може обернутися катастрофою, якщо вдарить «поворотний» – квітки почорніють і загинуть… Багаторічний досвід підказує, що ще будуть заморозки – але не нижче 10 градусів. У нас до таких перепадів вже навіть інжир адаптувався, і ми його не вкриваємо, коли таке трапляється».
А на ПБК вже справжній парад первоцвітів, яким достатньо невеликого потепління. Завідувач лабораторією маркетингу інновацій та інформації Нікітського ботанічного саду Валерій Шишкін уточнює, що цього тепла, втім, поки що недостатньо для цвітіння виставкових культур: «Нещодавно з’явилися крокуси та маргаритки, для них це нормальний час цвітіння, можливо, трохи раніше почали. У нас і так тепло, і не було таких сильних перепадів температур. Бруньки на магнолії почали лопатися, і вона теж готова зацвісти. Зараз у нас 17-19 градусів, звичайно, коли було холодно, все знаходилося в загальмованому стані. У цей період така погода не властива, може «рвонути» дуже здорово мигдаль і навіть алича. Температура нижче нуля ще опуститься, але я думаю, це не зашкодить рослинам і буде короткочасним явищем. Наші перші квіткові виставки стартують вже в березні, і можна буде милуватися ранніми тюльпанами, які теж пішли в ріст.
А рослини передгір’я і степу поки що не поспішають розкриватися назустріч сонцю. Директор Ботанічного саду ТНУ в Сімферополі каже, що “для нашого району тепло має триматися довше: цілком імовірно, що бруньки рослин незабаром почнуть розкриватися. Першим цвіте гіацинт, і якщо буде така ж тепла погода, то на початку березня його можна побачити”.
У Гідрометцентрі Криму обіцяють, що тепло на всій території півострова протримається щонайменше ще до 18 лютого і вдень місцями може сягати 17-18°С. Вночі ж коливатиметься від 1 до 5°С з плюсом.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас