НБУ намагається контролювати ситуацію, але не може запобігти падіння гривні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ намагається контролювати ситуацію, але не може запобігти падіння гривні - експерт

Валюта
10816
Долар на міжбанку продовжує зростати, а гривня падати – вчора в обмінниках за долар просили вже 8,74 грн. Знизився курс національної валюти також по відношенню до євро та російського рубля. За словами експертів банківської справи, падіння гривні зараз – процес незворотний, але панікувати поки що рано.
«Є кілька об’єктивних причин для такого падіння, – пояснює президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Одна з них – це виплата кредиту за газ. Ми платимо за нього валютою, і різкий попит на неї знизив курс гривні».
«Такий різкий стрибок не може бути спонтанним, – вважає заступник голови правління банку «Фінанси і кредит» Ігор Львов. – І головна причина – це нестабільна ситуація в країні. Валюту масово скуповують через паніку і невпевненість в завтрашньому дні. Це і призвело до суттєвого подорожчання».
У прогнозах експерти обережні. «Нацбанк намагається контролювати ситуацію, але не може запобігти падіння гривні, адже на це можуть піти всі золотовалютні запаси країни. На позиції 8,7 грн якийсь час затримається, для цього ресурси є. Але, якщо криза посилюватиметься, ми можемо зіткнутися з ще більшим падінням», – вважає Олександр Охріменко.
Всі експерти впевнені в одному: щойно політична ситуація в країні стабілізується, курс гривні повернеться до звичних 8,2-8,3 грн/$. Сподівання покладають також на формування нового уряду, який зможе відновити роботу економіки.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас