Інфляція в Японії сягнула максимуму за 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в Японії сягнула максимуму за 5 років

Світ
253
Споживча інфляція в Японії в грудні зростала найшвидшими темпами більш ніж за п’ять років, а ситуація на ринку праці покращилася. Це хороші новини для Банку Японії, оскільки він прагне впоратися з дефляцією.
Промислове виробництво також виросло в грудні, і виробники розраховують зберегти високі темпи зростання, хоча деякі аналітики турбуються щодо потенційного збитку сектору через погіршення ситуації на ринках, що розвиваються.
“Базовий індекс споживчих цін був вищий, ніж очікувалося, ситуація з товарами тривалого користування, здається, поліпшується. Споживчі ціни, швидше за все, продовжать своє помірне зростання, – сказав головний економіст RBS Securities Юнко Нішіока . – Я думаю , що Банк Японії навряд чи вживатиме додаткові заходи для стимулювання, оскільки зараз немає ніяких причин для цього, враховуючи позитивну макроекономічну середу”.
Базова інфляція, яка не включає ціни на свіжі продукти, але враховує зміну витрат на електроенергію, становила в грудні 1,3% в річному вираженні. Економісти очікували показник на рівні 1,2%.
При цьому ціни, без урахування вартості продуктів харчування та енергоносіїв, виросли на 0,7%, і це максимальні темпи зростання із серпня 1998 р.
Промислове виробництво в Японії виросло на 1,1% у грудні, що передбачає сильний внутрішній попит, так як споживачі поспішають купити необхідні товари перед підвищенням податку з продажів у квітні.
Виробники, опитані міністерством економіки, торгівлі і промисловості, очікують на зростання на 6,1% у січні і на 0,3% в лютому.
Сильний внутрішній попит в поєднанні зі слабкою ієною збільшує вартість імпорту, допомагаючи Японії досягати цільового показника з інфляції на рівні 2%.
Хоча глава ЦБ Харухико Курода упевнений у досягненні мети за два роки, багато аналітиків як і раніше сумніваються в цьому через різке зростання цін після підвищення податку з продажів і подорожчання імпорту.
Експерти МВФ також вважають, що Японії потрібно більше 2 років для того, щоб досягти бажаних цілей.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас