Як Євромайдан змінив життя українців: економічний аспект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Євромайдан змінив життя українців: економічний аспект

5169
Вже більше двох місяців триває протистояння між мітингувальниками Євромайдану і владою України. І чим далі в ліс – тим більше дров. Окрім Будинку профспілок і будівлі КМДА мітингувальники тепер взяли контроль і над Українським домом, Міністерством юстиції та Міністерством агрополітики. Станом на сьогоднішній ранок, в 9 областях активістами захоплено обласниі держадміністрації, ще в 9 областях проходять масові протести. Такі масштабні політичні події не могли не вплинути на інші, суміжні сфери життя. І мова не тільки про те, що в столичних магазинах із військовим чи спортивним спорядженням розмітають захисні каски – ні, Євромайдан зачепив сфери куди як серйозніші.
Економіка
Акції протесту звели нанівець ознаки стабілізації та зростання, які намітилися в цьому році – переконаний економіст Владислав Старинець. «Економіка тільки почала виходити із стагнації, стабілізувалися на прийнятному рівні ставки за держоблігаціями України. Національний банк не допустив зниження курсу гривні, інфляції практично не було, досягнуті вигідні угоди про кредити з Росією і Китаєм, істотно знижена ціна на російський газ. У цей самий момент з економіки країни наноситься удар, який може її послабити саме на початку виходу з кризи », – вважає економіст.
Керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди Валерій Кучерук дотримується тієї ж думки. “Якщо про події у країні судити об’єктивно, то, думаю, як противники, так і прихильники влади погодяться, що ескалація конфлікту в Україні однозначно шкодить її економіці. Хто не вірить, може проаналізувати економічні показники Туреччини та інших країн, в яких нещодавно відбувалися схожі події”, – сказав він. Збиток, нанесений економіці Туреччини в результаті масових протестів в середині 2013 року, оцінюється в 9 млрд. дол. По Україні офіційно таких даних поки не наводили, але в КМДА збиток Києва від проведення масових акцій протесту оцінили в 14 мільйонів гривень.
Долар
Першим на зріючий конфлікт зреагував курс валют: у п’ятницю 24 січня долар на міжбанку пробив позначку 8,55 гривні. Сьогодні зранку його ціну відкотили назад – до 8,5 грн/$, але під вечір курс стрибнув до 8,6 грн. Головними причинами такого стрибка стала як політична нестабільність, так і те, що НБУ перестав регулярно виходити з інтервенціями на міжбанківський валютний ринок. Українці намагаються перевести свої гривневі заощадження у більш тверду валюту, а Нацбанк не поспішає гасити спекуляції з валютою на ринку. Тому курс гривні зараз нагадує кардіограму нервового пацієнта-”сердечника”.
У Нацбанку стрибок курсу пояснюють інакше – надлишком гривневої маси на кореспондентських рахунках комерційних фінустанов, що підштовхує банкірів до спекуляцій і закликають населення не панікувати з приводу ситуативних коливань курсу гривні. Однак, як раніше зазначали експерти у своїх прогнозах для Finance.ua, падіння курсу гривні може зупинитися, якщо намітиться шлях до розв’язання конфлікту і загалом шоку навколо курсу гривні не буде.
Нерухомість
Рівень продажів нерухомості в Києві почав падати з середини грудня минулого року, повідомили в українській холдинговій будівельній компанії “Київміськбуд”. Кількість угод з середини грудня до кінця третього тижня січня у порівнянні з аналогічним показником 2012-2013 років впала в два рази, розповів президент компанії Ігор Кушнір. На вторинному ринку житла кількість угод зменшилася тільки на 20%.
Неспокійна ситуація в країні, плюс введення нових правил реєстрації нерухомості і дорожнеча іпотеки – близько 30% річних – все це змусило українців відкласти вирішення своїх житлових проблем “на потім”. До того ж, нестабільний курс гривня/долар вплине і на вартість оренди нерухомості в цьому році. Для орендодавців, які захочуть підняти квартплату, девальвація гривні, нехай і ситуативна, стане хорошим приводом для того, аби підвищити ціну за житло.
Продукти
Захоплення Міністерства агрополітики загрожує продовольчій безпеці країни, повідомив директор Департаменту продовольства Мінагрополітики Олександр Куць. Блокування роботи аграрного відомства може призвести до дестабілізації ситуації на продовольчому ринку. Отже, можуть виникнути перебої з поставками продовольства та цінові коливання на продукти.
«Силове захоплення Міністерства дестабілізує роботу Департаменту продовольства. І на сьогодні є реальна загроза для продовольчої безпеки країни. Адже Мінагрополітики не зможе виконувати в повному обсязі ті функції, які повинне. Звичайно ж, сьогодні Міністерство працює, але ефективність цієї роботи значно знижена через те, що відбулося силове захоплення відомства», – зазначив Куць.
Позатим, у ЗМІ з’явилась інформація, що хоча прихильники опозиції залишаються в будівлі Мінагрополітики, але відомство працює повністю в штатному режимі.
Прогнози на майбутнє: подорожчання кредитів і відтік капіталу
На період політичної кризи про розвиток реального сектору економіки можна і не говорити. “Напряму, на виробничий процес, криза ніяк не впливає, бо протести не знаходяться біля промислових об’єктів, біля безпосередніх виробництв. Але жоден власник, чи іноземець, чи український бізнесмен, зараз не буде вкладати в розвиток, коли він не бачить того як розв’яжеться політична криза”, – прогнозує голова Комітету економістів України Андрій Новак.
“Тобто, як мінімум на час кризи у нас, безумовно, не буде ні зростання ВВП, ні створення нових робочих місць. Всі підприємства реального сектору економіки працюватимуть в режимі мінімальних оперативних затрат на поточну діяльність. В розвиток ніхто вкладати в цей період не буде”, – підкреслив він.
Крім зазначених вище сфер, конфлікт у майбутньому може відобразитись і на можливостях і компаній, і самої держави залучати кредитні ресурси. “Тобто може погіршитись серйозно загальний кредитний рейтинг України, що відобразиться на подорожчанні кредитних ресурсів”, – пояснив Новак. “Буде все важче їх залучати як уряду, так і корпоративному сектору. Якщо криза затягнеться, то наступними після цього її відчують кредитний ринок і банківський сектор. Тим більше якщо стане зрозуміло, що демократичні сили програють цю ситуацію, а влада виграє, тоді нам слід чекати, на жаль, масового відтоку капіталу. При чому, не лише іноземного, але і вітчизняного”, – вважає експерт.
Що стосується заявлених у Мінагрополітики загроз продовольчій безпеці країни, то тут Новак вважає ситуацію явно перебільшеною. “Насправді немає жодних технічних, а найголовныше, фінансових зв’язків між приміщенням і виконанням функцій. Державне казначейство не заблоковане, відділення державного казначейства не заблоковані, всі чиновники ходять на роботу, повний робочий день, власне сам уряд центральний не заблокований, тому ці часті повідомлення від Мінагрополітики – це не більше ніж вимушений піар, прояв того, що Мінагрополітики від імені влади застерігає протестувальників від активних дій, від захоплення приміщень”, – сказав він.
“Хоча насправді, знаючи ситуацію з середини, захоплення нових приміщень відбувається тільки через те, що значно погіршились погодні умови, людей на протестах не меншає, а більшає, їм просто потрібні приміщення, щоб відігріватись”, – додав він. І якщо буде збільшуватись кількість стаціонарних протестувальників, які хочуть залишатись на Майдані, і морозна погода буде тривати, то потрібна буде відповідно більша кількість приміщень.
В ситуації, яка зараз склалась в Україні, найменший невірний рух як зі сторони протестувальників, так і зі сторони влади, може стати тим змахом крил метелика, який викличе руйнівний ураган десь геть на іншому боці діючої системи. І дорогі кредити чи відтік грошей – це те, що зараз можна передбачити, але ними справа може і не обмежитись.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас