Навчальна революція в українських селах: там стане більше освітніх округів, які фактично замінять школи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навчальна революція в українських селах: там стане більше освітніх округів, які фактично замінять школи

Казна та Політика
966
Міністерство освіти і науки України в цьому році продовжить розширювати мережу навчальних округів, які фактично замінюють звичайні школи в сільській місцевості. На думку працівників відомства, освітні округи є найбільш оптимальною моделлю організації профільного навчання в невеликих населених пунктах. Про це повідомили в прес-службі Міністерства освіти і науки України.
Як розповіли у відомстві, до складу освітнього округу має входити не менше 2 навчальних закладів, один з яких повинен надавати повну загальну середню освіту і виконувати функцію опорного навчального закладу з усіма необхідними матеріально-технічними та кадровими можливостями. На плечі такої опорної установи лягає ряд завдань, зокрема, координація дій окремих шкіл з організації допрофільної підготовки і профільного навчання, формування міжшкільних груп для відвідування курсів за вибором, інформаційна та психолого-консультативна робота з учнями і т.д..
Освітній округ може об’єднати під одним “дахом” до- та позашкільні, загальноосвітні, професійно-технічні та вищі навчальні заклади, а також заклади культури, медицини, фізичної культури і спорту тощо.
У прес-службі МОН зазначили, що при потребі в освітньому окрузі можуть бути створені ліцеї або гімназії, колегіуми або школи з поглибленим вивченням окремих дисциплін. Таким чином, у дітей, що проживають в селах, з’являється доступ до більш якісних освітніх послуг і можливість поглиблено вивчати ряд навчальних предметів.
Зараз не існує загальної моделі створення таких округів. Є тільки загальний шаблон, оскільки кожен освітній округ, в залежності від специфіки регіону, повинен бути різним за своїм індивідуальним особливостям.
На сьогодні в Україні функціонує 2233 освітні округи. До їх складу входить 10 500 навчальних закладів.
Функціонування цих округів з серпня 2010 р. законодавчо унормовано ст. 9 Закону України “Про загальну середню освіту”. Постановою КМУ від 27 серпня 2010 р. № 777 затверджено Положення про освітній округ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас