У Росії з'явиться система класифікації ГМО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії з'явиться система класифікації ГМО

Світ
196
Минобрнауки представило проект «Загальноросійського класифікатора трансформаційних подій», який призначений для кодування інформації про ГМО. Мітка являє собою цифровий код, в якому зашифрована інформація про трансформиуючу ДНК і про організм-реципієнті. Текст документа викладений на Єдиному порталі, де публікуються проекти нормативних актів.
Код, за допомогою якого планується зашифровувати інформацію про ГМО, складається з п’яти цифрових полів. Там вказано тип організму (тварини, рослини, мікроорганізми), джерело і вид внесеної ДНК (кодують і регуляторні послідовності, наявність генів, що кодують токсини), інформація про селективних ознаках, про локалізацію продуктів трансгенної ДНК, а також про ступінь мобільності внесених нуклеотидних послідовностей.
Класифікатор призначений тільки для інформування про ГМО і не буде застосовуватися до організмів, створених методами гібридизації, селекції та «мутагенезу з використанням будь-яких мутагенів і генетичних конструкцій, не пов’язаного з внесенням чужорідної ДНК».
Одне з цифрових полів позначає «наявність досвіду безпечного використання організму-реципієнта», однак про джерела такої інформації в документі прямо не сказано. У прикладі використання «ГМО-коду» є посилання на інформаційну базу Картахенського протоколу про біобезпеку, але обов’язковість використання цієї інформації в проекті не прописана. Росія поки не підписала цю угоду, в якій на даний момент беруть участь 166 країн.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас