Міф про дешевий Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міф про дешевий Китай

Світ
1169
Головною загрозою світовій економіці інвестори і економісти вважають уповільнення темпів зростання Китаю. Якщо воно продовжиться, сировинним ринкам і Росії доведеться не дуже солодко. У самому ж Китаї життя вже серйозно подорожчало, в чому переконалися кореспонденти «Газети.Ru», побувавши в Шанхаї.
Китай турбує
Інвестори стурбовані уповільненням економічного зростання Китаю. Про це свідчать дані опитування передплатників новинного агентства Bloomberg, серед яких керівники великих хедж-фондів, а також трейдери і аналітики інвестиційних банків. За опитуванням, 33% респондентів бачать у зниженні темпів економічного зростання Китаю головну загрозу для стабільності світової економіки. Поточний стан китайської економіки не вселяє оптимізму і інвесторам: тільки 13% опитаних зазначили, що стан в економіці Китаю поліпшується, проти 36% тих, хто дотримується протилежної думки.
Побоювання інвесторів викликані недавно опублікованими даними про стан китайської економіки. Відповідно до річної доповіді Головного статистичного агентства КНР, зростання ВВП Китаю за четвертий квартал 2013 року становило 7,7%. Навіть таке, здавалося б, незначне зниження темпу (торік зростання становило 7,8%) викликало переляк на ринку. Це стало найнижчим показником за останні 14 років.
Подібний рекордно низький показник востаннє був зафіксований в 1999 році, тоді він становив 7,6%.
Відтоді темпи зростання неухильно підвищувалися, становивши 10,1% в 2004 році і 14,2% в 2007 році. Таке бурхливе зростання дозволило КНР в 2010 році вийти на друге місце в світі за обсягом ВВП після США.
Прогнози щодо темпів зростання ВВП Китаю на найближчі кілька років різняться. Це тільки підігріває побоювання фахівців. За дещо оптимістичними прогнозами Світового банку, Китай перебуває в стані стабільного і стійкого зростання, у зв’язку з чим ВВП Китаю в цьому році приросте на 7,7%, а в 2015-2016 роках – на 7,6%. Більш песимістичний варіант дає Міжнародний валютний фонд: в 2014 році зростання ВВП Китаю знизиться до 7,3% і надалі тільки продовжить сповільнюватися. Вже до 2017 року він знизиться до позначки 7% і надалі перевищить її.
Міф про дешевий Китай
Викликають занепокоєння і темпи зростання промислового виробництва. Ділова активність у переробній промисловості Китаю в січні знижується, свідчить значення індексу менеджерів закупівель HSBC/Markit. Значення цього індексу за січень становить 49,6 пункту – проти фінальних 50,5 в грудні минулого року. Такі показники (нижче 50) означають, що ділова активність знижується.
Китай значить більше, ніж США
Така велика увага до китайської економіки не випадкова, вказують аналітики. «Китайська економіка значить для глобальної економіки більше, ніж економіка Сполучених Штатів, – розповідає «Газеті.Ru» начальник відділу аналізу ринків ФК “Відкриття” Костянтин Бушуєв. – Сьогодні Китай – це і основний генератор попиту на сировину, і творець нових ланцюжків на ринках, що розвиваються».
Висновки про стан економіки КНР повинні грунтуватися не тільки на показниках ВВП і темпах зростання промвиробництва, впевнені в експертному співтоваристві. «Є стандартна, так звана загрозлива цифра, – говорить завідувач відділенням сходознавства НДУ ВШЕ Олексій Маслов, – нижче якої Китай теоретично не може впасти, – це 6%. Вважається, що це саме той темп зростання ВВП, який КНР повинна підтримувати, щоб зберігатися як мінімум на нульовій позначці. Ці 6% будуть йти на обслуговування китайської економіки». Проте варто враховувати, що ВВП – досить лукава цифра, вона не відображає реального стану економіки. Економіка за інерцією може котитися деякий час вперед навіть тоді, коли негативні тенденції в економіці різко посилилися. Це і є випадок Китаю, продовжує Маслов. «Тому більшість біржових та економічних аналітиків дивляться не на ВВП, а на цілу низку інших параметрів. Наприклад, на індекс Джині, на зростання вартості житла за квадратний метр», – говорить експерт.
Однак економічні перипетії – не тільки фобія західних аналітиків. У самому Китаї це відчувається просто на вулиці. За останні три роки серйозно злетіли ціни на цілу низку раніше дешевих товарів, таких як одяг, взуття та електронні гаджети. При цьому пропонований на ринку асортимент, навпаки, зменшився.
Міф про дешевий Китай
Кореспондент «Газети.Ru», що знаходиться в КНР, зазначає, що у великих містах, таких як Пекін і Шанхай, відчутно подорожчали продукти харчування, з полиць зникли багато раніше відомих брендів. Ціни в ресторанах і кафе за три роки зросли майже в два рази, а в деяких з них виник комічний для європейських покупців дефіцит паперових серветок, які підприємливі власники ресторанів почали пропонувати своїм клієнтам за додаткову плату. Ринок житла у великих містах пережив справжній бум зростання цін, при тому, що більшість новобудов не заселені і наполовину.
У будь-якому разі тепер дешевизна життя в Китаї – це не більше ніж міф.
Враховуючи внутрішні проблеми китайської економічної системи, накопичилися за останнє десятиліття, збереження позитивної динаміки зростання буде пов’язане з низкою серйозних труднощів. Так, Олексій Маслов вказує на такі проблеми, як наростання кризи в банківській сфері, пов’язане з цим фінансуванням великих інфраструктурних проектів, підвищення низки соціальних зобов’язань держави перед суспільством. «Якщо Китай не зможе зараз вирішити ці проблеми, тоді дійсно можна буде очікувати падіння зростання економіки до критичних значень», – резюмує Маслов.
Реформи за допомогою КДБ
В якості засобів боротьби зі зростаючими проблемами в національній економіці наприкінці минулого року Комуністичною партією Китаю було висунуто низку економічних реформ. На думку керівництва КНР, яке було оголошене в рамках 3-го пленуму XVIII з’їзду КПК, який проходив у Пекіні, реформи підвищать ефективність економічної системи і завдяки жорсткому контролю з боку Пекіна знищать багато корупційних схем в регіонах, що склалися протягом останніх десятиліть. Передбачається, що найближчим часом китайський ЦБ послабить свій тиск на ринок, дозволивши гравцям проявляти більшу самостійність. Перегляду піддасться і стратегія відносно розподілу коштів між центральним і регіональними бюджетами. Пекін надасть більше прав і можливостей регіональній владі у визначенні бюджетної політики, а також посилить контроль над виконанням важливих для країни великих регіональних проектів.
Зміни торкнуться і квазідержавних корпорацій. Контроль над витрачанням ними коштів буде посилений, а податкові відрахування до бюджету, що надходять від них, помітно підвищаться. Робота топ-менеджменту держкомпаній також буде взята під особливий контроль, а закордонні поїздки керівників будуть здійснюватися тільки з санкції влади країни.
Поступова реалізація прийнятих пленумом заходів буде контролюватися двома особливими робочими групами – комітетом державної безпеки та керівної групою «проведення глибоких реформ». Протягом найближчих місяців керівна група повинна розробити детальний план необхідних реформ, грунтуючись на «пропозиціях населення», а також оцінці конкурентоспроможності регіонів. Зі свого боку, китайський КДБ забезпечить хід реформ у регіонах, а також стежитиме за боротьбою з корупцією в рамках їх реалізації. На проведеному днями пленарному засіданні директор Головного статистичного агентства Ма Цзяньтан зазначив, що «завдяки такій політиці макрорегулювання, що проводиться урядом країни, економіка Китаю вже почала стабілізуватися і самоочищатися». Однак цілком очевидно, що вжиті структурні зміни, покликані привнести в систему зміни на якісному рівні, навряд чи зможуть подіяти за один день.
Міф про дешевий Китай
Паралельно з економічними реформами ведеться активна боротьба зі зловживаннями чиновників. «Пам’ятати про честь і ощадливість, соромитися екстравагантної поведінки» закликає державних службовців голова КНР Сі Цзіньпін. Словам переконання супроводжують і репресивні заходи. У 2013 році було покарано 182 тис. чиновників, що на 13% більше, ніж роком раніше.
«Реальної віддачі можна очікувати в кращому випадку лише до середини-кінця 2014 року, а в реальності вони дадуть ефект тільки в довгостроковій перспективі, тобто в 2015-2016 роках», – говорить «Газеті.Ru» Олексій Маслов.
«З проблемами зіштовхнуться дуже багато російських компаній»
Поки ж сповільнена китайська економіка викликає найбільше занепокоєння в країнах – експортерах природних ресурсів. КНР посідає закономірно високе місце серед світових споживачів сировини. Відповідно до річного статистичного звіту BP, в 2012 році КНР розташовувалася на другому місці після США за споживанням нафти з показником 10,22 млн барелів на день, на четвертому місці після США, Росії та Ірану по споживанню природного газу з показником 143,8 млрд куб. м на рік. Зростання споживання нафти в Китаї за 2012 рік становило всього 5%, однак і такий приріст виявився найвищим серед інших країн. У свою чергу, зростання споживання газу становило 9,9%. Крім цього в 2012 році Китай вперше став споживати більше половини всього видобутого у світі вугілля, його частка в споживанні таких видів сировини, як первинний нікель, рафінована мідь, платина і паладій, становила 44, 41, 26 і 22% відповідно. І уповільнення природним чином внесе корективи в цей розклад.
Зростаюча присутність Китаю на сировинних ринках світу, безумовно, посилює взаємозалежність китайської економіки і економік виробників сировини, включаючи Росію.
З цієї причини уповільнення і зменшення темпів зростання економіки дає інвесторам чимало приводів для занепокоєння. Чи виправиться кардинально становище в китайській економіці після проведення реформ, поки точно сказати не можна, адже вони почалися буквально в листопаді 2013 або, принаймні, були оголошені в цей час. Проте з упевненістю можна сказати, що очевидне і очікуване уповільнення зростання економіки КНР може негативно позначитися на великих російських сировинних компаніях, які постачають в Китай ресурси і продукцію.
Міф про дешевий Китай
«Якщо економіка Піднебесної перестане показувати необхідні темпи зростання, з проблемами зіштовхнуться дуже багато російських компаній, що роблять ставку на експорт, – відзначає Бушуєв. – У першу чергу при такому несприятливому розвитку подій з проблемами зіштовхнуться експортери вуглеводнів, а також металурги, для яких негативна зміна цін на світовому ринку вдарить по кишені».
Володимир Тодоров (Шанхай), Олександр Орлов (Шанхай), Вероніка Лісовська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас