З Олімпійськими іграми пора закінчувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З Олімпійськими іграми пора закінчувати

Світ
1441
Путінська Росія – не перша диктатура, якій довелося кинути тінь на Олімпійські ігри. У 1936 році такий квиток випав нацистській Німеччині, в 1980-му – Радянському Союзу, а в 2008-му – Китайській народній республіці. “У мене лише одне питання: скільки ще подібних принижень потрібно випробувати, перш ніж ми покінчимо з цією порочною практикою, повторюваною раз на чотири роки?” – Цікавиться оглядач The Washington Post Чарльз Лейн.
Французький аристократ П’єр де Кубертен хотів зміцнити мир у всьому світі, відродивши давньогрецьку традицію укладати перемир’я на час спортивних змагань. Великих результатів це не принесло: аполітичні Ігри тричі піддавалися бойкоту з політичних міркувань. Вони також стали мішенню для екстремістів: в 1972 році палестинські терористи вбили 11 ізраїльських спортсменів в Мюнхені, а в 1996-му правий радикал Ерік Рудольф влаштував теракт на Олімпіаді в Атланті. Відтоді свято міжнародної дружби проходить під посиленою охороною військових, йдеться в статті.
“В Олімпійських іграх важлива не перемога – важлива участь, оскільки в житті головне не виграти, а гідно боротися”, – говорив де Кубертен. Сучасний олімпійський рух – насмішка над його словами. На тих, хто зійшов на п’єдестал, чекають багатомільйонні призи й рекламні контракти. Погоня за грошима змушує атлетів покращувати показники за допомогою все більш витончених препаратів. Однак складно звинувачувати їх у жадібності при тому, що навіть члени Міжнародного олімпійського комітету позбавляються роботи за хабарі, пише Лейн.
Олімпіада давно перетворилася на корпоративне шоу, де продаж телевізійної реклами важливіший за просування дружби народів, констатує автор. При цьому економічна вигода для країн, що беруть Ігри, ефемерна. Як відомо, Монреаль 30 років розплачувався за будівництво гігантського стадіону для Оліміпади-1976. Борг в 9 млрд доларів після проведення літніх змагань в Афінах у 2004-му – одна з причин плачевної економічної ситуації в Греції.
“Прихильники змагань говорять про “олімпійський рух”, немов Ігри – це якась бунтівна сила добра. Що нам дійсно потрібно, так це рух за їхнє скасування”, – підсумовує Лейн.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас