Віртуальний удар по рублю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віртуальний удар по рублю

Валюта
1272
Альтернативна грошова система – біткоїн – набирає популярність у світі. Російських користувачів біткоїн може привернути як протестний проект: на відміну від рубля вони не залежать від курсу Центробанку і не підпадають під контроль влади. Однак поки що приймають біткоїни в Росії лише в десятку місць, в основному в громадському харчуванні. Рубль віртуальна валюта все одно не замінить: її долею залишиться використання в «сірій» зоні.
Біткоїн приймають все більше компаній з самих різних областей. Слідом за сайтом Porn.com виробник порнографічних матеріалів Wicked Pictures планує в першому кварталі цього року дозволити оплату своїх відео біткоїнами.
За даними сайту Coinmap.org, створеного користувачами біткоінів, кріптовалюту в основному беруть в США і Європі: і там, і там біткоїнами можна розплатитися близько в тисячі магазинів і компаній.
На відміну від всім відомих валют біткоїни не емітуються Центробанком. Випуск в обіг біткоїнів являє собою результат складних математичних обчислень, вироблених на великій кількості розосереджених комп’ютерів. При запуску системи її анонімними авторами було визначено існування певної кількості числових комбінацій, які з часом можуть стати біткоїнами. Ця кількість звичайно недостатня, що часто висловлюється як аргумент на користь цієї цифрової валюти по відношенню до традиційних, які теоретично можуть бути надруковані в необмеженому обсязі, що веде до їх зростаючої незабезпеченості і знецінення. Вже видобуто близько половини всіх можливих біткоїнів.
Виготовлювачі біткоїнів діють спільно, об’єднуючи свої комп’ютери в пули. Біткоїни вже успішно використовуються в цілком легальній торгівлі. За біткоїни зараз можна купувати комп’ютерні ігри, годинник, їжу. Можна навіть оплатити навчання в університеті або квиток на суборбітальний політ на літаку. Біткоїни можна обміняти і на справжні гроші.
Щоправда, їх курс піддається різким стрибкам. Наприклад, за перший рік з невеликим торгів валютою, з квітня 2010 по червень 2011 року, її курс по відношенню до долара виріс з $0,003 до $29,57. За наступний рік біткоїн впав до $5 . До 10 квітня 2013 р. курс виріс до $266, після чого знову різко обвалився. У грудні 2013 р. курс досяг $1240, після чого впав до $576 на новинах про заборону китайського Центробанку офіційним фінансовим структурам здійснювати операції з біткоїнами. На сьогодні 1 біткоїн коштує трохи більше $800.
Влада різних країн вже змушена формулювати своє ставлення до біткоїнів. Наприклад, німецьке міністерство фінансів визначає біткоїни як приватні гроші, які можуть бути використані для багатосторонніх клірингових (тобто безготівкових) операцій.
Але погляд влади на біткоїни в основному негативний. Фінансові регулятори низки країн світу, як правило, звинувачують кріптовалюту в потенційному використанні в незаконних операціях. Про те, що принципово нові розрахункові системи створюють серйозну конкуренцію традиційним валютам, загрожують отриманню центробанками емісійного доходу і можуть підірвати економічну базу державного апарату, замовчується.
Існує і більш прагматичний підхід держави. Так, сінгапурські податківці прирівняли торгівлю за допомогою біткоїнів до торгівлі програмним забезпеченням або музичними файлами. І, відповідно, намагаються стягувати податки з операцій з використанням віртуальної валюти в цілком реальних сінгапурських доларах. Так само вчинили і в Норвегії. Відмовившись визнавати біткоїн в якості офіційної грошової однииці, місцевий уряд проте вирішив збирати податки з доходів від його продажу.
Для Росії застосування кріптовалюти поки в новинку. Поки що в Росії біткоїни приймають кілька десятків компаній, в основному мережі швидкого харчування: бари швидкого харчування Kill Fish, деякі магазини Subway, а також годинниковий завод «Ракета».
Популярністю біткоїнів може сприяти те, що люди все більше незадоволені, як витрачаються їхні податки, сподівається математик Дмитро Акатер. Обороти в біткоїнах не підпадають під податки, емісія не регулюється центральними банками, вони не вимагають банківського супроводу, тому в чомусь це протестний соціально-політичний проект, погоджується директор московської філії Енерготрансбанка Павло Сакадинський.
«Однак говорити серйозно про офіційне використання біткоїнів в Росії навряд чи можливо, а значить, роль кріптовалюти зведеться до обслуговування темної сторони ринку, що, втім, відбувається з моменту появи цієї валюти», – вважає президент Lionstone Investment Services Олександр Бєляков.
«Державна політика щодо регулювання валютних курсів до останнього часу залишається жорсткою: на курс рубля валютними інтервенціями впливає ЦБР. І тільки до 2015 року планується вільна конвертація національної валюти. На цьому тлі рух біткоїнів, надійність яких викликає багато обгрунтованих побоювань, на території Росії, швидше за все, зустріне опір як на рівні держави, так і приватних підприємств», – вважає головний аналітик ІФК «Солід» Ібрагім Боташев. Висока волатильність біткоїнів також здатна відлякати багатьох.
«Біткоїни не можна помацати, їх не можна побачити, в гаманець не покладеш. Відсутня забезпеченість матеріальними засобами, звідси ризик моментального банкрутства у випадку зміни курсу, який нічим не пояснюється. Їхня вартість не прив’язана до якої-небудь валюті або іншого активу, а курс обміну зараз визначається виключно балансом попиту та пропозиції і різко змінюється, не маючи ніяких причин, окрім як маніпулятивні», – перераховує Павло Сакадинський.
Крім податкового аспекту існує і проблема того, що емісія інших грошових одиниць, а також грошових сурогатів в Росії прямо заборонена. «Я також не виключаю, що за певного сценарію до біткоїнів можуть бути застосовані заборонні заходи», – вважає керівник напрямку з макроекономіки банку «Петрокоммерц» ​​Дмитро Харлампієв.
На думку Олександра Бєлякова, біткоїни – класичний пузир. «Все це вже було раніше, згадаємо ту ж тюльпанову лихоманку в Голландії в XVI столітті, а також пузир нульових на фондовому ринку США, також відомий як крах доткомів, який теж надувався не один день», – вказує він. Використання біткоїнів стикається і з чисто технічними проблемами. Перспективи широкого введення в оборот віртуальних валют в Росії дуже погані, проникнення інтернету тут невелике, існують проблеми і з доступністю зв’язку, зазначив 16 січня на круглому столі «Біткоїн: нова піраміда або валюта майбутнього?» IT-фахівець Кирило Алфьоров. Крім того, посилюється контроль влади над інтернетом, і при обміні біткоїнів на інші активи втрачається перевага анонімності, додав редактор інтернет-видання TJournal Микита Лихачов. Тому поки що біткоїн можна розглядати виключно як актив для спекулятивного інвестування, резюмують аналітики.
Павло Сморщков
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас