Рятувати банки в ЄС будуть по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рятувати банки в ЄС будуть по-новому

Фондовий ринок
484
Лідери країн Євросоюзу схвалили узгоджений міністрами фінансів єдиний механізм санації проблемних банків (Single Resolution Mechanism, SRM) на саміті, що завершився в п’ятницю, однак експерти вважають, що цей механізм не здатний стабілізувати фінансову систему ЄС.
Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що схема санації банків, яка охопить 17 країн єврозони, дозволить запобігти новим кризам і звільнить держави від необхідності рятувати проблемні банки.
“Тепер європейським платникам податків, зокрема, французьким, не доведеться платити за порятунок фінкомпаній в разі нової кризи”, – цитує Олланда Associated Press.
Однією з основних причин європейської кризи стало те, що кілька країн, наприклад Ірландія та Іспанія, були змушені витратити величезні кошти на порятунок проблемних банків, що зрештою змусило їх самих звернутися за допомогою.
Прем’єр-міністр Італії Енріко Летта заявив, що створення єдиного механізму санації банків в єврозоні “є великим кроком вперед”.
Схвалення європейськими лідерами нового механізму було очікуваним, проте багато експертів не були вражені досягнутою угодою, зазначивши громіздкість схеми прийняття рішень, а також відсутність швидкодоступних фондів.
Як повідомлялося, новий механізм, що став результатом 18-місячних переговорів, передбачає створення фонду розміром 55 млрд євро для фінансування операцій з санації проблемних банків.
Його створення є самим серйозним кроком на шляху до інтеграції європейської економіки з моменту введення євро. Система має запрацювати з 2015 році, деталі її функціонування будуть узгоджені з Європарламентом на початку майбутнього року.
Експерти зазначають, що процес прийняття рішень в рамках нового механізму є досить складним, оскільки передбачає необхідність схвалення рішення кількома регуляторами та офіційними особами.
“Досягнутий компроміс є незграбним кроком у правильному напрямку, – зазначає аналітик Centre for European Policy Studies Деніел Грос. – Угода залишає невирішеними стільки ж проблем, скільки і вирішує”.
На думку Гроса, угода про створення єдиного механізму санації є незавершеною, оскільки не містить точної схеми поповнення фонду у випадку дійсно серйозної фінансової кризи.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що наступним кроком після зміцнення системи управління фінансовою системою в єврозоні має стати збільшення координації економічної політики.
Німеччина наполягає на підписанні країнами єврозони угод, які зобов’яжуть їх проводити певну політику і реформи під контролем Євросоюзу, і будуть гарантувати надання фінансової допомоги натомість. Водночас багато країн поки що не готові втрачати свій суверенітет і віддавати повноваження найбільш сильним членам ЄС – Німеччині та Франції.
Європейські лідери домовилися відкласти ухвалення рішення з питання збільшення координації економічної політики до жовтня 2014 року, спочатку планувалося, що угода з цього питання буде досягнута в червні наступного року.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас