Низький курс долара протримається в Україні до кінця року - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Низький курс долара протримається в Україні до кінця року - експерти

Валюта
4037
Безготівковий курс долара звалився одразу на 9,5 копійки – до 8,1450-8,1700 грн/$. Обвал стався без участі Ощадбанку та Нацбанку, які весь минулий тиждень своїми розпродажами валюти намагалися здешевити долар. Активний продаж бакса в понеділок влаштували комерційні банки, що зіткнулися з катастрофічним дефіцитом гривні, який виник за збігом одразу декількох обставин.
Це початок сезону бюджетних платежів (на початку місяця підприємства сплатили податки, скоротивши залишки на рахунках), виплати зарплат населенню і відтік депозитів українців, які злякалися політичної нестабільності. А найголовніше – фінансисти догодили у власну пастку: накупили валюти і залишилися без гривні.
«Через зайву захопленість банків і суспільства доларом виник дефіцит нацвалюти. Вартість міжбанківських кредитів підскочила з декількох відсотків до 40% річних», – підтвердив головний економіст казначейства «Банку Національний кредит»Володимир Фенюк.
Курс продажу готівкового долара вчора залишався високим – 8,27-8,29 грн/$, але населення продовжувало його купувати. «У зв’язку з високим рівнем доларизації економіки України закономірно, що соціально-політичні хвилювання викликають у населення підвищений попит на валюту», – сказав заступник голови правління ПАТ «Банк Кіпру» Сергій Загородній. Банкіри обіцяють активніше наповнювати свої каси баксом і продавати його дешевше. «До вівторка готівковий курс має опуститися до 8,18-8,22 грн/$, а безготівковий закріпиться на 8,15-8,18 грн/$. Вважаю, в цих коридорах вартість долара буде перебувати до кінця 2013 року», – запевнив заступник голови правління Фінростбанка Василь Невмержицький.
Через дефіцит гривні банки навіть почали трохи затримувати всі грошові перерахування. «Але затримки не мали системного характеру і узгоджувалися з клієнтами: хтось отримував гроші на рахунок не одразу, а через 4 години. Поступово проблема вирішувалася – після зниження вартості міжбанківських кредитів до 23-25​​% річних до вечора понеділка. Доречі, нагадаю, що за чинним законодавством платежі можуть виконуватися протягом трьох днів», – додав Невмержицький.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас