Чи може у нас бути «грецький варіант» з пенсіями та зарплатами? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи може у нас бути «грецький варіант» з пенсіями та зарплатами?

Казна та Політика
9302
На початку фахівці МВФ висловили свою думку, що було б добре заощадити на пенсіях і заробітній платі бюджетників, щоб зменшить дефіцит держбюджету. А потім, ще деякі ЗМІ розкрутили, як потім виявилося вигадку, що керівники органи України захотіли заморозити заробітну плату бюджетникам і почати їх звільняти. Хоча знаючи звички нашої влади, це неможливо, бо наступний рік передвиборний, тому потрібно не урізати зарплати бюджетникам і пенсії, а навпаки роздавати і підвищувати. Але, це все зрозуміло, політичні інтриги і різного роду політичні провокації. А якщо не звертати увагу на всі ці політичні ігри і спробувати відповісти на питання – чи дійсно за рахунок урізання пенсій і заробітних плат можна зменшить дефіцит держбюджету? Адже в Греції це зробили і народ «радів», так сильно, що навіть громив магазини і спалював автомобілі.
Якщо запитати в українців, які не є держслужбовцями – чи потрібно скорочувати держслужбовців і урізати їм заробітну плату, то однозначно можна почути ствердну відповідь. Бо в Україні побутує чітка думка. У нас багато держчиновників, тому потрібно скорочувати. Якщо ж це питання, задати держслужбовцю, він розповість, як багато він працює і потрібно не скорочувати, а збільшити штат і ще й заробітну плату. І обидва вони праві. Але мають рацію по своєму.
Коли говорять потрібно урізати заробітну плату бюджетникам в запалі суперечок, найчастіше говорять про держслужбовців або точніше про осіб, які працюють на держслужбі, у правоохоронних органах і обороні. Але не дивлячись на всі розмови про велику кількість у нас держслужбовців, їх небагато, всього 816 тис. чоловік на 1 жовтня 2013 року. Це близько 8% всіх осіб працюючих за наймом. Можна було б провести ревізію і скоротити частину і такі ідеї час від часу виникають.
Хоча далі розмов справа не йде. Але, в даній ситуації, навіть якщо суттєво скоротити кількість держслужбовців проблему дефіциту держбюдежту не вирішити. За десять місяців 2013 фонд заробітної плати держслужбовців склав майже 25 млрд. грн. Багато. Дивлячись з чим порівнювати. Фонд заробітної плати працівників культури, який фінансується за рахунок держбюджету склав 5 млрд. грн, А ось працівників сфери охорони здоров’я 25,7 млрд. грн, а працівників сфери освіти 40 млрд. грн. У нас в охороні здоров’я працює 1,2 млн. чоловік, а в освіті 1,6 млн. чоловік. Всі вони фінансуються з держбюджету і хоча гарячі голови і пропонують скорочувати, але як це зробити, на практиці. Теоретично можна зробити медицину тільки платну і тоді залишити невелику частину муніципальних лікарень і поліклінік, а всі інші зробити тільки приватними і платними. Ось тоді і буде економія на заробітній платі лікарів.
Можна і урізати кількість предметів в школах в два або три рази і за рахунок цього зменшити і навантаження на дітей і скоротити не потрібних вчителів. Теж гарна ідея. Але знову таки на рівні ідеї.
МВФ явно забуває або не розуміє, що середня заробітна плата навіть тих держслужбовців невелика. Тільки 4% всіх держслужбовців отримують заробітну плату більше 10 тис. грн, а більша частина до 2,5 тис. грн.
Теж саме і з освітою і охороною здоров’я, тільки там ще більш сумні показники. В освіті заробітну плату більше 10 тис. грн отримує 1,4% працівників, а в охороні здоров’я тільки 0,7%. Велика частина заробітної плати працівників цих професій на рівні 1,7-2 тис. грн. Мало того, це Греції можна скоротити вчителів, лікарів і держслужбовців і дати їм можливість жити на допомогу по безробіттю. В Україні допомоги з безробіття це скоріше екзотика ніж практика. І мало того, що середній розмір допомоги з безробіття 1087 грн, але її ще й складно отримати.
Тому виникає питання, чи можна заощадити 17 млрд. грн для держбюдежета, як написали деякі ЗМІ, за рахунок скорочення держслужбовців. Швидше за все не вийде, навіть якщо дуже захотіти. Можна дістати ці гіпотетичні сімнадцять мільярдів гривень, якщо скоротити половину і держслужбовців, і вчителів та лікарів.
Але, біда в тому, що потрібно буде ще п’ять місяців їм платити їх середню заробітну плату, а потім ще думати, як «гасити» соціальні хвилювання. Це греки можуть собі дозволити отримати мільярди долари на порятунок економіки і розтрощити майно теж на мільярди. В Україні ці катаклізми не потрібні навіть заради мільярдів від МВФ.
У будь-якому випадки, «грецький сценарій» не варто тих грошей, що обіцяє МВФ. Так що питання можна поставити в іншій площині, хочете нам дати грошей, давайте, але не давайте дурних порад.
Олександр Охріменко к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас