НБУ вирішив популяризувати гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив популяризувати гривню

Казна та Політика
5512
Нацбанк хоче зробити гривню популярною валютою. Як це втілити в життя – банкіри прописали у відповідній постанові.
Зокрема, новий документ передбачає переведення коштів у межах України виключно у гривні. До того ж постанова НБУ ускладнює процедуру переказу коштів в офшори.
За прогнозами банкірів, новація збагатить банківську систему, як наслідок – можуть з’явитися дешеві кредити. Доступні позики, за прогнозами експертів, мають сприяти розвитку економіки.
«Як воно працювало до цього? Відкривали рахунок на якогось нерезидента. Ви як фізична особа перераховували свій статок – могли навіть мільйон доларів, якщо у вас є чесно зароблений, – на рахунок фізичної особи-нерезидента. Після цього ви перераховували його гроші на його рахунок, наприклад, на Кіпрі. Після цього з його рахунку на Кіпрі перераховували на ваш депозитний рахунок на Кіпрі. У результаті гроші вимивалися з України. На сьогоднішній момент це не спрацьовує», – пояснив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Фінансові експерти пояснюють, що популяризація внутрішньої валюти є світовою практикою. І наголошують: зараз же в Україні гривня – як розмінна монета, яка поступилася іноземним грошам. Ініціатива Нацбанку повинна підняти статус національної валюти, упевнені фахівці.
У той же час, постанова не забороняє громадянам переводити гроші між своїми рахунками, а також направляти їх за кордон і на свої депозити. Виняток – тільки для грошей в подарунок. У цьому випадку дарувальник повинен надати юридично завірений документ з ідентифікацією осіб. Така довідка має підтвердити, що це подарунок, а не оплата певних послуг.
Крім позитиву, експерти побачили в постанові Нацбанку і прорахунки.
«Якісь схеми ця постанова, може, і перекриє, але якщо дивитися на великі суми – мільйони чи сотні тисяч доларів, то ці операції можна без проблем проводити на офшорних рахунках. Ця ситуація більше ускладнить покупку авто та нерухомості», – упевнений головний редактор журналу «Деньги» Олександр Крамаренко.
За матеріалами:
ТВi
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас