Як зміняться ціни через рекордний урожай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміняться ціни через рекордний урожай

Особисті фінанси
1300
Незважаючи на переживання українців, що через проливні дощі фермери не встигають прибрати урожай і він гниє на полях, експерти впевнені: все гаразд, Українe очікує рекордний збір. За прогнозами Мінагрополітики, очікується 58 млн т зерна, це рекорд, який може викликати різке (на 10-15 %) падіння до кінця осені роздрібних цін на быльшысть продуктыв в торгмережах через надлишок дешевого зерна, яке, як відомо, йде не тільки на хліб, але й на корм для худоби та птиці. Скільки заплатимо за їжу, з’ясувала «Сьогодні».
Аналітики підтверджують, що ціни впадуть, але не на все. «Подешевшають борошно і крупи, особливо гречка, так як її є ще торішні запаси, але ненабагато, на 40-50 коп./кг, адже на борошні і крупах прибуток мінімальний, – прогнозує аналітик консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник. – А от на овочі, м’ясо, яйця ціни у вересні-жовтні залишаться стабільними, тому що попит і пропозиція врівноважені, а в листопаді очікуємо традиційного зростання на 1-2 грн/кг». Винятком (мінус 50-60 коп. на кіло) стане лише капуста, і те на піку пропозиції, це жовтень, адже вона добре зберігається. Така ж ситуація і з вітчизняними яблуками – ранні сорти швидко розпродадуть, а пізні, які можуть полежати в сховищах, залишать на зиму, коли ціна вища.
Експерт плодоовочевих ринків Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк вважає, що дари полів і садів у вересні- жовтні стануть доступнішими, оскільки урожай хороший – продавці здригнуться і почнуть знижувати ціни: «Але це не стосується цибулі, вона стане тільки дорожчати, так як рік тому було перевиробництво і цього року її посадили менше звичного приблизно на третину. Так що червона ціна «цибулі» – 4-5 грн за кіло в роздробі, хоча рік тому було 1,2-1,5».
Нарешті, картопля. З нею ситуація цікава: виробники криком кричать про поганий врожай, який, до того ж, погубили дощі, і обіцяють, що «другий хліб» буде ще дорожче. «Валовий збір картоплі скоротиться на 25-30 %, або до 14-15 млн т, дефіцит на ринку вже відчувається, ціни в роздробі можуть зрости до 5 грн/кг», – заявив директор Асоціації виробників картоплі Богдан Зволинський. «Населенню на рік вистачає 6 млн т картоплі, стільки ж йде на корм худобі, решта згниває, так що паніка штучна, через місяць ціни впадуть мінімум на гривню за кіло» , – заперечує Гагалюк. З ним згодна і Колесник, за її прогнозами, «бульби» зберуть не менше 22-23 млн т.
Експерти скорегували свої серпневі прогнози щодо цін на яйця і курятину – вони не подешевшають, як здавалося тоді через торговельну війну з Росією, а подорожчають на пару гривень. «Виробники швидко переорієнтувалися на західні ринки, особливо там популярний яєчний порошок, який йде в кондвироби і на омлети для «шведських столів» у готелях. Від того на внутрішньому ринку ціни підуть вгору, адже в магазинах курятина йде з коліс», – сказав нам президент Украналітцентра Олександр Охріменко. Свинину у нас виробляє в основному приватний сектор, тому ціни на неї навіть підростуть на 3-4 грн/кг, зараз якраз почалася відгодівля, і пропозиція менше. Хороший урожай здешевить корми для свинок, але ефект від цього буде тільки через чотири місяці, до Нового року і Різдва, коли попит на м’ясо високий. Тому селяни і торговці навряд чи поступляться прибутком, швидше навпаки, ще накинуть ціну.
Як зміняться ціни через рекордний урожай
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас