«Найбільш успішний запуск iPhone за всю історію...» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Найбільш успішний запуск iPhone за всю історію...»

Технології&Авто
3092
Apple продала 9 млн нових iPhone за три дні – це рекорд, який на третину перевершив прогнози. Акції компанії подорожчали на 5%, показавши кращий результат з липня. Успіх пояснюють стартом продажів в Китаї, за підрахунками аналітиків, на нього припало 15% поставок. Крім того, вперше продавалися відразу дві моделі нового iPhone.
Корпорація Apple опублікувала довгоочікуваний звіт про продажі нових моделей iPhone за перші три дні. Виявилося, що корпорація продала 9 млн iPhone – це вдвічі більше попереднього рекорду (у 2012 році за цей же час було продано 5 млн iPhone 5) і вище, ніж найсміливіші прогнози аналітиків (трохи менше 8 млн, середній прогноз був 6 млн). Рекорду не завадило навіть вимушене обмеження відвантаження флагманської моделі iPhone 5s.
Компанія вперше представила відразу дві моделі, а також вперше в список країн, що першими отримали iPhone, увійшов Китай (продажі почалися в США, Австралії, Великобританії, Німеччині, Китаї та Гонконгу, Канаді, Пуерто-Ріко, Сінгапурі, Франції та Японії).
У звіті Apple не наводить деталей ні за країною, ні по моделі. Аналітик Piper Jaffray Гені Манстер оцінює внесок Китаю в рекордні продажі в 15%, цитує його агентство Bloomberg.
За популярністю, мабуть, лідирує iPhone 5s – ажіотажний попит на нього перевищив спочатку заплановані постачання (особливою популярністю користується корпус золотого кольору). Багато замовлень, розміщених в інтернет-магазинах, відкладені на кілька тижнів.
Характерні риси iPhone 5s – тонкий корпус, майже вдвічі більш потужний процесор (в порівнянні з попередньою версією), а також датчик Touch ID для розпізнавання відбитків пальців. Його ціна в США складає $ 199 (з контрактом), втім, ціна «золотого» гаджета на Ebay (без контракту) вже $ 1000.
Дешевша модель, iPhone 5c, базується на торішній платформі і має пластиковий корпус (зеленого, блакитного, рожевого, жовтого і білого кольорів). Його ціна в США з контрактом починається від $ 99. Обидва пристрої працюють на операційній системі iOS7.
За оцінками Манстера, з 9 млн тільки 3,5 млн припало на iPhone 5c, і велика частина з них ще не розкуплена кінцевими споживачами, а лише викуплена роздрібними ритейлерами.
Втім, перші три дні продажів можуть давати спотворену картину. «Очевидно, що люди, які отримують задоволення від простоювання в черзі з раннього ранку п’ятниці, – це особливий вид послідовників, налаштованих на топову модель», – говорить глава компанії Localytics Рей Аггарваль, цитата по The Wall Street Journal.
«Це найуспішніший запуск iPhone за всю історію, – констатував глава корпорації Apple Тім Кук. – Це абсолютний рекорд за результатами продажів у перші вихідні». Кук також подякував користувачам за терпіння і підкреслив, що компанія трудиться «не покладаючи рук», щоб виготовити iPhone для всіх бажаючих.
Якщо вважати виходячи з середньої ціни iPhone $ 581 (за звітами за попередній квартал, це мінімум за 4,5 року), за вікенд виручка Apple склала $ 5,2 млрд. Це більше, ніж оцінила себе компанія Blackberry, яка колись задавала тон на ринку смартфонів.
У понеділок з’явилася новина, що Blackberry погодилася продати активи консорціуму, очолюваному Fairfax Financial Holdings Ltd, за $ 4,7 млрд. 9 млн штук – це також більше, ніж Blackberry продала за попередній квартал (5,9 млн). «Залишився тільки один пункт, за яким Blackberry йде в порівняння з Apple – назва на честь плодів», – саркастично зауважує Марк Міллан з Bloomberg.
Цього разу компанія Тіма Кука відмовилася від публікації підсумків першої доби продажів, тому виходу звіту за вікенд чекали з особливим інтересом. Разом з ним компанія випустила ще одне повідомлення – про те, що підсумки кварталу будуть на верхньому краю минулих прогнозів (прогноз по виручці був $ 34 млрд). На iPhone припадає більше 50% доходів компанії.
Після виходу звіту в понеділок котирування Apple підскочили на 5%, або на $ 23,23, до $ 490,64. Це найвище денне зростання з липня.
В останні місяці Apple дещо здала позиції на ринку смартфонів конкурентам, зокрема, Samsung. З початку року акції Apple подешевшали на 7,8%, тоді як індекс S&P 500 виріс на 19%. Початок продажів нової моделі підбадьорив аналітиків.
«Чутки про смерть Apple сильно перебільшені», – говорить аналітик Oracle Investment Research Лоуренс Белтер, що консультує інвесторів Apple.
У середу, 25 вересня, в 149 країнах стане доступний фаблет Samsung Galaxy Note 3. А в Москві почнуться продажі флагманського смартфона LG G2.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас