Наближається ера цифрової економіки: Франція хоче обкласти спеціальним податком інтернет-компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наближається ера цифрової економіки: Франція хоче обкласти спеціальним податком інтернет-компанії

Світ
608
Франція хоче обкласти спеціальним податком інтернет-компанії міжнародного масштабу, а також домогтися впровадження аналогічного податку по всьому Євросоюзу.
Як стало відомо, Франція готує великий пакет пропозицій по інтернет-оподаткуванню і представить його на саміті європейських лідерів у жовтні.
До цього часу країна на рівні міністерств проведе ряд зустрічей з представниками інших членів ЄС, намагаючись їх схилити до ухвалення “інтернет-пакета”. Очікується, що вже в найближчі дні Міністр цифрової економіки Франції Флер Пеллерін проведе зустріч з еврококомісаром Нелі Кроес, а також з міністрами Великобританії, Німеччини, Іспанії, Польщі та інших країн.
Однією з головних пропозицій Франції є посилення податкової системи щодо інтернет-компаній міжнародного масштабу, щоб заблокувати для компаній можливість переведення європейської виручки в країни з лояльними податковими режимами, такими як Ірландія.
Головний принцип пропозиції полягає в тому, що податок сплачується в тій країні, де виходить виручка. Крім того, Франція пропонує переглянути податки на ряд “культурних товарів та послуг”, маючи на увазі цифрові музичні записи, книги та фільми.
“Головне, чого ми добиваємося – це визначення податкового базису, який був би застосований до всієї європейської території. Ми говорили з Google або Facebook, звичайно, вони незадоволені, коли розуміють, що їхні податки зростуть. Однак вони також заявляли, що їм потрібна стабільність і чітке розуміння податкових правил. Такі речі, як нестабільність, хвилюють їх більше”, – заявила Пеллерін.
Вона також зазначила, що Франції та іншим європейським країнам належить створити “загальне поле гри” в цифровій економіці. У документі, який готується до публікації йдеться, що не-європейські компанії зараз займають центральні позиції в цифровому світі, одночасно з цим, вони отримують в Європі значну частину своїх доходів, не виплачуючи Європі належних з цього податків.
“Потрібно розуміти, що це не повстання проти американських компаній чи американських операторів. Ми говоримо про те, що самій Європі потрібно стати активніше на своєму ринку”, – резюмувала міністр.
Звернемо увагу, що Франція також пропонує посилити регулювання даних, що знаходяться в розпорядженні інтернет-компанії міжнародного масштабу, що стало актуальним після низки скандалів з АНБ США. Ще пропонується створення загальноєвропейських венчурних фондів, які б вкладалися в європейські IТ-стартапи, захищаючи їх від іноземного поглинання.
Крім вищесказаного додамо, що керівництво країни і раніше намагалося привернути максимум уваги сусідів по ЄС до питання оподаткування. Так, у квітні поточного року глава Франції Франсуа Олланд закликав до ліквідації зон пільгового оподаткування по всій планеті. Підкреслимо, що за даними дослідження, проведеного Єврокомісією, країни ЄС втрачають до 1 трлн євро податкових надходжень на рік через ухилення від податкових виплат.
За матеріалами:
cybersecurity.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас