Банк-гігант оштрафували майже на $1 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк-гігант оштрафували майже на $1 млрд

Світ
3006
Найбільший за розміром активів американський банк JP Morgan Chase в 2012 р. робив те ж саме, через що в 2008 р. в глобальній економіці вибухнула криза – невдало спекулював і приховував багатомільярдні збитки. Відкуп за цей гріх складе $920 млн.
Судовий процес над JP Morgan отримав назву «справа лондонського кита». Керівництво та служби внутрішнього нагляду банку не встежили за лондонським підрозділом, в якому трейдери «наторгували» $6,2 млрд. збитків і замаскували втрати, завищивши вартість портфеля кредитних деривативів.
Шахрайства відбулися в підрозділі, який мав зменшувати ризики банку і покращувати контроль над депозитами. Співробітники JP Morgan скупили настільки великий пакет неліквідних деривативів, що головний з них – Бруно Іксіл – отримав від трейдерів інших банків прізвисько Лондонський кит, що каламутить воду на ринку.
«Банк JP Morgan Chase не зміг налагодити контроль над своїми трейдерами, які займалися систематичним роздуванням вартості дуже складного портфеля цінних паперів з метою приховування величезних збитків», – заявив Джордж Канеллос, директор виконавського відділу Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC).
Американські та англійські регулятори звинуватили JP Morgan у неякісному нагляді за роботою своїх співробітників і в оприлюдненні неправдивих відомостей про угоди в 2012 р.
Керівництво JP Morgan спочатку стверджувало, що ризикові ставки лондонського підрозділу, що принесли $6,2 млрд. збитків, відбувалися з метою хеджування компанії від ризиків. Проте у результаті директори визнали, що трейдери грали заради отримання вигоди, використовуючи гроші з застрахованих державою депозитів.
Вчора JP Morgan зобов’язався виплатити чотирьом регуляторам $920 млн. як компенсацію. За умовами мирової угоди, $200 млн. JP Morgan перерахує Комісії США з цінних паперів і бірж, ще $220 млн. – Інспекції з контролю за фінансовими організаціями Британії, $300 млн. – Управлінню контролю грошового обігу США і $200 млн. – Федеральній резервній системі США (ФРС).
Глава JP Morgan Джеймі Даймон повідомив, що банк із самого початку визнав відповідальність за подію і виправився, ставши «сильнішим, розумнішим і кращим».
«Наша компанія найняла 4000 нових співробітників, і виділила $1 млрд., щоб задовольнити вимоги регуляторів. JPMorgan почав спрощувати бізнес і міняти пріоритети. Ніколи раніше ми не сфокусували так багато часу, зусиль, інтелектуальних ресурсів і грошей на одній меті. Якби ми не зробили помилку, ми б не прийшли до цього», – повідомив Джеймі Даймон.
У 2011 р. пан Даймон очолював рейтинг найбільш високооплачуваних банкірів світу. У 2012 р. він скотився на шосте місце. Через збитки лондонського підрозділу його річна зарплата зменшилася наполовину, до $11,5 млн.
Як писали «i», п’ять днів тому світ відзначав п’ятирічний ювілей світової фінансової кризи, що почалася банкрутством інвестиційного гіганта Lehman Brothers, який обвалився після виявлення $50 млрд. замаскованих трейдерами збитків. Виявлення цієї помилки в JPMorgan підвищило побоювання, що американські банки не засвоїли урок, і криза повториться.
Після кризи 2008-2009 р. жоден винуватець не поніс тюремного покарання. Лондонський кит з JPMorgan також вийде повністю сухим з води, якщо не рахувати підмочену репутацію і звільнення. Влада США надала Бруно Іксілю імунітет від судового переслідування в обмін на співпрацю зі слідством.
Ця несправедливість ще раз нагадала про дві ключові проблеми контролю над фінансовими компаніями: 1) Робити дурні багатомільярдні помилки не протизаконно. 2) Левова частка фінансового збитку відбувається через дурні помилки.
Лондонському киту не вистачило трохи, щоб перевершити найневдалішого трейдера – Жерома Кервьєля, який у 2007 р. завдав французькому банку Societe Generale €5 млрд. збитку, здійснюючи операції під паролями колег. За гігантське шахрайство Жером Кверьель відсидів у в’язниці всього 37 днів, і зараз працює консультантом в IT-компанії.
JP Morgan Chase займається банківською діяльністю, інвестуванням і довірчим управлінням в 60 країнах світу. За розміром активів ($2,5 трлн.), Компанія поступається тільки європейському банку HSBC. У 2012 р. виручка JP Morgan склала $97 млрд., а операційний прибуток – $29 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас