Ісландія передумала вступати до ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ісландія передумала вступати до ЄС

Світ
1428
Влада Ісландії побоюється вступати в Європейський союз. На їх думку, в Європі ризикують повторити помилки фінансової кризи.
Ситуація в єврозоні є одним з основних ризиків для ісландської економіки. Про це в інтерв’ю телеканалу CNBC заявив прем’єр-міністр Ісландії Сігмундур Давид Гуннлаугссон. “Ісландія була однією з перших країн, яка в повній мірі відчула на собі наслідки фінансової кризи і, швидше за все, буде однією з перших країн, які вийдуть з неї. У багатьох аспектах криза як і раніше триває, її наслідки будуть і далі відчуватися.
Ми багато чому навчилися і готові розвиватися далі. Ми змогли досить швидко відновитися завдяки тому, що ми незалежні і можемо адаптуватися до мінливих умов світової економіки. Зокрема, ми розширюємо наші торгові домовленості з багатьма країнами. У жовтні буде остаточно оформлений наш договір про вільну торгівлю з Китаєм.
Зараз одним із серйозних ризиків для стабільності ринків є зниження стимулювання з боку ФРС США. Однак для нас ще більше значення має ситуація в єврозоні. На мій погляд, європейська влада не вивчила уроки фінансової кризи – ті, які ми добре засвоїли на власному досвіді.
У ЄС, на відміну від Ісландії, багато банків були врятовані за рахунок платників податків. При цьому сьогодні вони продовжують функціонувати при практично тих же умовах і загальній фінансово-регуляторній системі. Ми також бачимо, що розвиток банківської системи в єврозоні як і раніше триває шляхом збільшення кредитного плеча і позикових коштів. Крім того, європейська влада вже не раз демонструвала свою нездатність досягти швидких і виразних рішень в умовах кризи. Ці фактори вселяють нам певні побоювання з приводу вступу до ЄС”.
Ісландія стала однією з небагатьох країн у світі, яка не стала рятувати банки за рахунок платників податків. Значні успіхи Ісландії у відновленні після кризи минулого року визнали в МВФ.
Темпи зростання ВВП Ісландії в першій половині 2013 р. склали 1,9%. Згідно з даними Міністерства праці Ісландії рівень безробіття в Ісландії в липні склав 3,9%.
Процес переговорів про приєднання Ісландії до ЄС був зупинений в травні цього року. Прем’єр зазначив, що вони не будуть відновлені, поки не пройде референдум з питання про вступ до ЄС. Влада поки не визначила терміни проведення референдуму.
До кризи більшість населення Ісландії виступала за приєднання до ЄС. Проте фінансова криза змінила ставлення ісландців до євроінтеграції. Згідно з опитуваннями громадської думки проти вступу до ЄС виступають понад 50% ісландців.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас