Депутати хочуть підвищити акцизи на сигарети і алкоголь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати хочуть підвищити акцизи на сигарети і алкоголь

Казна та Політика
1111
В Україні можуть підняти акцизи на тютюнові та алкогольні вироби в середньому на 5,5% з метою зниження їх доступності та зменшення кількості фальсифікатів і контрабанди. Таку заяву було зроблено 16 вересня в Києві на засіданні «круглого столу» на тему: «Про акцизну політику в Україні в світлі можливої Асоціації з ЄС», ініційованому Комітетом Верховної Ради України з питань податків та митної політики спільно з Асоціаціями учасників акцизного регулювання України.
Як розповів під час засідання один з авторів проектів законів щодо перегляду акцизної політики України, народний депутат Сергій Терьохін, дані законопроекти, насамперед, переслідують основну мету – знизити доступність алкоголю і сигарет для дітей і підлітків. «На 80% наш законопроект – це боротьба з незаконним контактом «гріховної» продукції з користувачем».
Крім цього, на думку Терьохіна, в Україні відсутня акцизна політика, тому попередні спроби збільшення акцизів приводили лише до зростання контрабанди і фальсифікацій. З ним згоден і співавтор проектів – депутат ВО “Батьківщина” Андрій Сенченко. Більше того, він упевнений, що зміна акцизної політики допоможе уникнути деградації нації і підтримає здоровий спосіб життя підростаючих поколінь.
У зв’язку з цим серед основних цілей законопроекту можна виділити такі: формування акцизної політики країни, здійснення відповідності з вимогами і нормами ЄС (у контексті договору про Асоціацію), забезпечення припливу грошових коштів до бюджету для подальшого їх використання як ресурсу соціальних програм, охорони здоров’я та спортивного розвитку. Ще однією важливою метою підвищення акцизів є фінансування добудови Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».
Крім цього, дані законопроекти спрямовані на збалансування інтересів виробників, споживачів і уряду.
У середньому планується збільшення акцизних ставок на 5,5%.
Проекти, у разі прийняття Радою, мають набрати чинності 1-го січня 2014 року. Перехідний період буде становити від 2 до 5 років.
Згідно з пропонованими законопроектами, депутати хочуть розділити ставки акцизу на пиво в залежності від його міцності. На продукцію з вмістом спирту не більше 8,5% акциз підвищується несуттєво – з 0,87 грн до 0,91 грн за 1 літр напою. Однак для пива з більшою часткою спирту акциз складе 80 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту.
Акцизи на натуральне некріплене вино залишаються мінімальними – їх запропоновано підняти з 0,01 грн до 0,15 грн за 1 літр напою. Для кріплених вин і вермутів ставка акцизу зросте з 2,51 грн до 2,89 грн за літр. Для міцної алкогольної продукції (дистиляти та лікери) ставку акцизу піднімуть з 49,49 грн до 53,18 грн за 1 літр спирту.
Для ігристих вин акцизну ставку запропоновано підвищити з 3,65 грн до 4,03 грн за 1 літр напою. Однак для продукції, що містить у своїй назві слово Champagne, ставку запропоновано підвищити до 45 грн. Така ставка може поширюватися тільки на продукцію з Франції, оскільки це слово є географічною назвою. Напої з інших країн продаються як ігристе вино під іншими брендами.
Що стосується тютюнової продукції, то мінімальну ставку акцизу для сигарет без фільтру пропонується підвищити з 95,4 грн до 113 грн (за 1000 шт.), а для сигарет з фільтром – з 217,6 грн до 249,92 грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас