5 міст, які розорилися на Олімпіадах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 міст, які розорилися на Олімпіадах

Світ
3860
Японські чиновники вже давно переконали громадян своєї країни в тому, що доходи від Олімпіади перевершать витрати за рахунок продажу квитків, великої кількості робочих місць на будівництві спортивних об’єктів і припливу величезного числа туристів.
Проте ряд незалежних економістів упевнені, що розрахунки на Олімпіаду здійснюються куди складніше, ніж те, як це описують політики.
Нижче наведені міста, які виграли право на проведення Олімпійських ігор і зазнали збитків.
Афіни щедро витратилися на ігри в 2004 р., в результаті збиток склав кілька мільярдів доларів. Згідно з робочим документом, підготованим Школою бізнесу в Оксфорді, витрати на проект перевершили закладений бюджет на 796%. Поряд з цим у Греції було побудовано безліч готелів в надії на те, що Олімпіада спровокує наплив туристів, що виявилося помилковим розрахунком.
В Монреалі, мер Жан Драпю до початку ігор сміливо заявляв, що витрати на Олімпіаду окупляться, а міська скарбниця поповниться за рахунок доходів від ігор. Проте Драпю виявився неправий: борг міста по закінченні Олімпіади склав $ 1,5 млрд, розрахуватися по заборгованості Монреаль зміг тільки в 2006 р. До того часу місцеве населення перейменувало невикористаний під час Олімпіади стадіон (згодом бейсбольний парк) Big O в Big OWE (“Великий борг”).
Організатори Олімпійських ігор в іншому японському місті, Нагано, запевняли, що зимові ігри спровокують туристичний бум, однак після церемонії закриття місто так і не побачило припливу туристів. Більше того, витрати міського бюджету, за даними дослідників з Оксфорда, були перевищені на 56%. Ряду чиновників були висунуті звинувачення в корупції, цілі коробки фінансової звітності були спалені, вартість ігор в Нагано досі залишається невідомою.
На зимові Олімпійські ігри 1980 р. в Лейк-Плесіді було витрачено значно менше, і бюджети були куди скромнішими. Проте перевитрата від початкового бюджету склала 320%. У кінцевому рахунку міський дефіцит розміром в $ 8 млн змусив владу міста попросити фінансову допомогу у влади штату Нью-Йорк, щоб розрахуватися з кредиторами.
Витрати на зимові Олімпійські ігри у Альбервілле перевищили закладений бюджет на 135%. Дефіцит в $ 57 млн змусив французький уряд взяти на себе частину боргу.
“Майже в 100% випадках витрата на Олімпійські ігри перевищує запланований бюджет, – зазначають оксфордські дослідники. – Інші мегапроекти, як правило, укладаються в бюджет, але тільки не Олімпіади”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас