Справжні причини конфлікту «Уралкалія» з Білорусією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справжні причини конфлікту «Уралкалія» з Білорусією

Світ
5299
Зниження виручки «Білоруськалія» призвело до конфлікту Білорусії і «Уралкалія» і в кінцевому підсумку – до розриву угоди російського виробника добрив і «Білоруської калійної компанії» (БКК). Про це в номері від 6 вересня пише газета «Ведомости» з посиланням на неназвані джерела.
За інформацією видання, напруженість у відносинах російського та білоруського партнерів по БКК виникла ще в 2011 році, після того, як «Уралкалій» поглинув «Сильвініт». Через це потужності російської компанії перевищили потужності «Білоруськалія»: після злиття з «Сильвінітом», «Уралкалій» виробляв 10,6 мільйона тонн продукції, а білоруська компанія – 9,2 мільйона тонн.
Крім того, при реалізації продукції через БКК продавалося менше добрив, ніж через швейцарську «дочку» «Уралкалія», Uralkali Trading. Так, у 2012 році через БКК російська компанія продала 1,6 мільйона тонн продукції, а через Uralkali Trading – 1,6 мільйона тонн.
Валютна виручка «Білоруськалія» у 2012 році скоротилася на 500 мільйонів доларів до 2,7 мільярда, а в 2013 році, згідно з прогнозами, повинна була зменшитися ще на 145 мільйонів доларів.
У результаті в кінці 2012 року спеціальним указом президент Білорусії Олександр Лукашенко дозволив «Білоруськалію» торгувати в обхід БКК, розширивши список компаній-експортерів калію. У середині 2013 року «Уралкалій» розірвав угоду з БКК, віддавши реалізацію продукції Uralkali Trading.
У серпні 2013 білоруські правоохоронні органи заарештували в Мінську генерального директора «Уралкалія» Владислава Баумгертнера, а потім пред’явили йому звинувачення у зловживанні владою і службовими повноваженнями. На початку вересня аналогічні звинувачення були висунуті відносно основного акціонера «Уралкалія» Сулеймана Керімова.
У Мінську визнали, що розрив угоди з БКК був задуманий «Уралкалієм» давно і є ключовим моментом злочинної схеми, націленої на захоплення ринку збуту калію. У російській компанії звинувачення відкинули і назвали дії білоруської сторони спробою нанесення шкоди «Уралкалію», який є основним конкурентом «Білоруськалія».
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас