Експерт: Українська влада виконує вимоги ЄС для асоціації з мінімальними зусиллями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українська влада виконує вимоги ЄС для асоціації з мінімальними зусиллями

Казна та Політика
335
Ключовими серед 11 критеріїв Європейського Союзу, висунутих для підписання Угоди про асоціацію, є питання Юлії Тимошенко, призначення виборів у Києві та п’яти проблемних округах. Їх вирішення може стати вирішальним фактором для досягнення домовленостей з ЄС. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив науковий директор Інституту євроатлантичної співпраці Олександр Сушко.
На думку експерта, спостерігається, що у цьому питанні українська сторона «хоче відбутися малими зусиллями».
«Тобто відбутися мінімумом. І цього мінімуму просто не вистачить», – зазначив Сушко, припускаючи, що якщо би рішення про підписання угоди про асоціацію з Україною країни ЄС приймали зараз, то воно було би негативним.
Водночас експерт зазначає, що у списку критеріїв ЄС містяться зобов’язання, які Україна і раніше брала на себе.
«Список складений на основі раніше прийнятих на себе Україною зобов’язань. І нині питання полягає в ступені виконання його пунктів. Найбільшою проблемою є те, що жодна сторона: чи українська, чи європейська не знає, де та межа, яка восени буде визнана достатньою для прийняття позитивного рішення», – зазначив Сушко.
Він додає, що наразі є невирішені питання зі списку ЄС, котрі потребують тривалого часу для узгодження чи проведення відповідних експертиз.
«Є чимало позицій, які навряд чи можна вирішити поспіхом. У той же час ключові питання можна вирішити швидко. Зокрема, це питання Тимошенко, що могло би бути, на нашу думку, вирішальним, навіть якщо інші критерії не повною мірою виконані. До ключових можна віднести і призначення виборів у Києві та у п’яти округах, де неможливо встановити результати виборів», – додав Сушко.
Нагадаємо, у лютому цього року Європейський союз розробив критерії, виконання яких відкриє перед Україною двері до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Про існування списку, що містить “11 індикаторів”, поставлені до відома і українська влада, і опозиція, хоча в офіційних документах він не фігурує.
Експерти провідних аналітичних центрів здійснили моніторинг виконання Україною цих умов ЄС і дійшли висновку, що Україна недостатньо просунулася на шляху до виконання умов для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. За жодним із 11 критеріїв, визначених Євросоюзом, не досягнуто відчутного прогресу. За 4 критеріями зафіксовано певний прогрес, за 5 – мінімальний прогрес, а за 2 – жодного прогресу.
Президент Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням цих критеріїв ЄС і звернувся до голови Верховної Ради Володимира Рибака з проханням розглянути і до кінця нинішньої сесії прийняти всі необхідні закони.
Як відомо, підписання угоди про асоціацію з Україною очікується у листопаді 2013 року на саміті у Вільнюсі.
Україна та ЄС розпочали переговори щодо угоди про асоціацію в 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 року угода була парафована сторонами.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас