Курс гривні істотно не зміниться в найближчі два роки, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс гривні істотно не зміниться в найближчі два роки, - експерт

Валюта
2498
Підвищення курсу долара, що спостерігається після травневих свят, пов’язане з відновленням бізнес-активності, оплатою російського газу, а також з виведенням дивідендів мультинаціональними компаніями. Дана тенденція носить тимчасовий характер і скоро курс долара знизиться. Про відсутність загроз для національної валюти свідчить і те, що Національний банк України не втручається в ситуацію і не здійснює інтервенцій.
Такі висновки в аналітичному огляді валютного ринку робить Дмитро Сологуб, начальник відділу аналізу та досліджень «Райффайзен Банку Аваль».
Подорожчання долара з 8,07-8,08 грн 7-го травня до 8,155-8,160 15-го травня – тимчасове явище.
«Поки складно назвати цю ситуацію екстраординарною. Вона, швидше за все, пов’язана з календарним ефектом – відновлення нормальної ділової активності після свят призвело до зростання попиту на валюту, у той час як її пропозиція поки є низькою, знову ж таки через тривалі вихідні. Також можливо, що свою роль зіграла і купівля валюти для оплати імпортного газу. Зазвичай ці трансакції проходять 5-7-го числа кожного місяця, але в цей раз через вихідні терміни оплати були дещо зміщені», – пояснює Сологуб. Також він нагадав, що в травні може спостерігатися підвищення попиту на валюту з боку мультинаціональних компаній, які починають виводити за кордон дивіденди.
Водночас експерт зазначив, що курсу гривні ніщо не загрожує, про що свідчить бездіяльність Національного банку України, який поки ніяк не втручається в ситуацію, хоча в разі подальшого зростання котирувань НБУ може вийти на ринок з інтервенціями. Крім того, аналітик упевнений, що НБУ продовжить дію норми про обов’язковий продаж 50% валютної виручки експортерами, що також підтримає курс національної валюти.
«Враховуючи поліпшення кон’юнктури на світових фінансових ринках, ми очікуємо, що влада буде підтримувати стабільність курсу найближчим часом. Судячи з усього, основним завданням є збереження стабільного курсу. Таким чином, згідно з нашим новим базовим сценарієм, обмінний курс гривні до долара буде стабільним в найближчі два роки», – резюмує Сологуб.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас