Самовільна забудова прибережної смуги Чорного та Азовського морів набула загрозливого масштабу - генпрокурор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Самовільна забудова прибережної смуги Чорного та Азовського морів набула загрозливого масштабу - генпрокурор

Казна та Політика
1362
Проблема самовільної забудови прибережної смуги морів сьогодні набула фактично загрозливого масштабу. Про це повідомив генеральний прокурор України Віктор Пшонка під час наради з прокурорами обласного рівня щодо перевірок законності забудови узбережжя Чорного та Азовського морів, передає прес-служба ГПУ.
Віктор Пшонка зазначив, що проблема самовільної забудови прибережної смуги морів в Україні на сьогодні постала як ніколи гостро і набула фактично загрозливого масштабу.
“Мова йде не тільки про туристів, а передусім про місцевих жителів, яких через незаконне будівництво на прибережних територіях позбавляють права безоплатного користування пляжами”, – сказав він.
Генеральний прокурор нагадав, що чинним законодавством на прибережних зонах забороняється будівництво будь-яких споруд, крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних. А в межах пляжної зони повинен забезпечуватися безперешкодний і безкоштовний доступ громадян до узбережжя морів, морських заток і лиманів, крім ділянок, на яких розташовані санаторії, лікувально-оздоровчі установи та дитячі оздоровчі табори.
“Прикриваючись браком коштів, органи місцевого самоврядування не вживають заходів до встановлення на місцевості меж водоохоронних зон і прибережних захисних смуг. Потім приймаються незаконні рішення і розпорядження, сумнівні з точки зору закону угоди про спільну або інвестиційну діяльність”, – сказав В.Пшонка.
Він також зазначив, що підставою для незаконної забудови прибережних територій нерідко стають неправомірні рішення судів.
“На жаль, однак, як показує практика, нерідко підставою для придбання майнових прав на пляжні та рекреаційні території стають неправосудні судові рішення”, – сказав В.Пшонка.
Крім того, за його словами, поширені випадки самовільного зайняття цих земель, будівництво без проектної документації та дозволів відповідних органів.
Віктор Пшонка зазначив, що через ці факти робота прокурорів у цьому напрямку має бути системною та ефективною.
“Нікому не потрібна “імітація” активної діяльності, яка не націлена на кінцевий результат. Нікому не потрібні позови про знесення самовільної забудови та звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок, які через безконтрольність або безперспективність розглядаються судом роками. Потрібно упередження таких випадків”, – підкреслив він.
Нагадаємо, перебуваючи минулого тижня в Одесі, Віктор Пшонка повідомив про те, що органи прокуратури перевірять законність надання прибережних зон Чорного і Азовського морів у користування та їх забудови. Вже направлено відповідне завдання прокурорам.
“Всі незаконно побудовані споруди мають бути знесені, протиправно зайняті земельні ділянки – повернуті державі або територіальним громадам, винні – притягнуті до відповідальності, збитки – відшкодовані”, – зазначив Віктор Пшонка.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас