Київський метрополітен просить грошей, інакше погрожує припинити рух поїздів на деяких ділянках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київський метрополітен просить грошей, інакше погрожує припинити рух поїздів на деяких ділянках

Казна та Політика
1141
Недофінансування потреб КП “Київський метрополітен” може змусити підприємство вдатися до зменшення швидкості руху поїздів на тих ділянках, де колії відслужили свій термін, а подальша їх експлуатація в такому стані може призвести до припинення руху потягів на них.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби КП “Київський метрополітен” щодо результатів засідання техніко-економічної ради, на якому розглядалося питання забезпечення безпечного перевезення пасажирів “в кризовій фінансово-економічній ситуації, що склалася на підприємстві з низки причин”.
Серед них, як зазначається в повідомленні, недофінансування потреб Київського метрополітену і невідшкодування витрат на перевезення пільговиків з державного та місцевого бюджетів, а також невідповідність діючого тарифу на проїзд у метрополітені собівартості перевезень.
Ці обставини, як заявляють на підприємстві, привели до системного погіршення фінансового стану Київського метрополітену. За підсумками господарської діяльності підприємства в 2012 році збитки склали 345 млн. грн.
“У таких умовах виникла гостра необхідність вирішення проблеми експлуатації зношених колій, оскільки вона безпосередньо пов’язана з безпекою перевезення пасажирів. Заміни в даний час вимагають 8,5 км рейок, 3 тис. 500 дерев’яних шпал та 396 перекладних та мостових брусів, які зносилися в процесі щоденного руху поїздів. Однак запаси матеріалів для ремонту колій на підприємстві вичерпані, а можливість їх придбання – відсутня”, – наголошується в повідомленні.
Учасники дискусії розглянули шляхи забезпечення безпеки руху поїздів з урахуванням нинішнього стану дорожнього господарства та обговорили можливість зменшення швидкості руху поїздів на тих ділянках, де колії відслужили своє. Це дозволить зменшити динамічні навантаження на рейки і пропускати по них потяги.
Відповідні підрозділи Київського метрополітену почали напрацьовувати документацію для введення змін в графік руху поїздів з наступним систематичним контролем стану колій.
“У нинішніх обставинах таке рішення комунального підприємства «Київський метрополітен» бачиться єдино можливим і правильним. Оскільки, незважаючи на фінансові проблеми, підприємство зобов’язане забезпечити безпеку руху поїздів та обслуговувати великий пасажиропотік. Однак слід зазначити, що зменшення швидкості руху поїздів – це тимчасовий захід, і він не є панацеєю від зношеності колій, а лише дозволить на деякий час відстрочити їх заміну. Якщо потреби Київського метрополітену і надалі не будуть фінансуватися належним чином, це призведе до подальшого зниження швидкості руху поїздів, а ще згодом – до закриття ділянок, де стан колій буде непридатним до експлуатації”, – заявляють у КП “Київський метрополітен”.
Як повідомляв УНІАН, за даними Управління цінової політики КМДА, збитки столичного метрополітену за 2012 р. очікуються в обсязі 350 млн грн.
Очікувана собівартість перевезення одного пасажира за 2012 рік становить 2,30 грн, в той час як дохід від перевезення одного платного пасажира з урахуванням діючих проїзних квитків становить 1,88 грн.
За наданою метрополітеном інформацією, економічно обґрунтований тариф на послуги з перевезення пасажирів метрополітеном на 2013 рік становить 3,03 грн.
10 грудня 2012 р. голова КМДА Олександр Попов заявляв, що на сьогоднішній день об’єктивно назріло питання підвищення вартості проїзду в столичному метро. Він сказав, що в лютому дасть відповідь на питання з приводу збільшення плати за проїзд. «Будемо заслуховувати та затверджувати фінансовий план метрополітену. На сьогоднішній день підвищення вартості проїзду об’єктивно назріло. Але чи зможемо ми протриматися ще рік – скажу, коли побачу цифри», – зазначив О.Попов.
9 січня заступник голови КМДА Руслан Крамаренко запевнив, що вартість проїзду в Київському метрополітені не буде підвищуватися.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас