Забудьте про 4G - 2013 може стати роком Wi-Fi — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забудьте про 4G - 2013 може стати роком Wi-Fi

9695
Аналітика, зібрана провайдерами, свідчить – публічні точки доступу раптово стали невід’ємною частиною життя багатьох з нас. Про це повідомляє «The Telegraph».
Один з найбільших американських Wi-Fi-операторів The Cloud, що входить в холдинг BSkyB, опублікував статистику, згідно з якою Wi-Fi-трафік на новорічні свята 2012 року втричі перевищив аналогічні показники річної давності. Різдвяний вечір був особливо насиченим – вчетверо більше трафіку в порівнянні з Різдвом 2011 року. І нехай ця статистика показує дані тільки одного провайдера з покриттям в людних місцях, 2012-й однозначно був роком розквіту публічного Wi-Fi.
Наприклад, в Лондоні всі підземні та наземні станції громадського транспорту вже обладнані точками доступу. Крім цього, влада Вестмінстера уклала угоду з оператором О2 з метою покрити мережами Wi-Fi весь західний Лондон, а Управління муніципального транспорту схвалило план з надання безкоштовного Wi-Fi-доступу в лондонських таксі «в обмін» на перегляд реклами користувачами.
Представники Skype обіцяють встановити безкоштовні хот-споти в магазинах по всій Великобританії. А British Telecom продовжує будувати, як вони стверджують, «найбільшу публічну Wi-Fi-мережу в світі», де сигнал домашніх точок доступу може бути використаний іншими користувачами в зоні дії. Крім цього, Virgin Media Business покриває безкоштовними точками доступу міста Лідс і Бредфорд.
Сьогодні існує два стимули, які приводять у рух ринок, який роками здавався застиглим. Перший і найбільш очевидний – стрімке зростання числа смартфонів і планшетів. Скрізь, де доступне покриття, Wi-Fi вважається більш надійним і швидким доступом в інтернет, в порівнянні з мережами 3G, а в більшості випадків – також і більш дешевим. До того ж, якщо вірити аналітикам, 9 з 10 планшетів, що продаються в США, обладнані тільки Wi-Fi. Альтернативної статистики, яка б достовірно підтверджувала відмінності між американським та іншими розвиненими ринками даних, поки ніхто не опублікував. Тому для більшості з мільйонів власників планшетів технологія Wi-Fi буде єдиним способом виходу в інтернет в «польових» умовах.
Другий стимул зростання доступних Wi-Fi-мереж – конкуренція на телеком-ринку. Подібно BSkyB, British Telecom і O2, інші оператори мобільного і фіксованого зв’язку розуміють, що залучити й утримати абонентів можна тільки додавши публічний Wi-Fi-доступ в мультисервісні пакети послуг. На щастя для користувачів, для розширення Wi-Fi-покриття оператори, схоже, збираються спільно використовувати інфраструктуру один одного. Це дає привід сподіватися, що покриття буде настільки широким, наскільки це можливо. Virgin Media, наприклад, дозволить абонентам Vodafone, Orange і T-Mobile входити в Wi-Fi-мережу лондонської підземки, як тільки та буде здана в комерційну експлуатацію в середині 2013 року.
Все це ще більше ускладнює і без того заплутану бізнес-модель мереж 4G. Незважаючи на обіцянки багатьох великих операторів влитися у 4G-гонку, навряд чи покриття нових 4G-мереж протягом 2013 року вийде за межі найбільших мегаполісів. Водночас, публічні Wi-Fi-мережі відомі не перший рік, затребувані і проникають повсюдно.
Тому, поки в пресі і на різних рекламних носіях буде розпалюватися ажіотаж навколо 4G-мереж, більшість абонентів, ймовірно, вважатимуть, що Wi-Fi цілком задовольнить їхні запити.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас